Читај ми!

Теме: 59. Венецијански бијенале и УЛУС

Гости: Владимир Николић, представник Србије на Бијеналу, и Милена Путник и Данило Прњат, уметници, чланови УЛУС-а

Овогодишњи, 59. Венецијански бијенале, отворен је званично крајем прошле недеље, али су новинарска и ВИП отварања одржана од 20. до 22. априла. Нашу земљу представљају уметник Владимир Николић и кустоскиња Биљана Ћирић пројектом „Ход са водом". То су једногласно одлучили новоименовани комесар Маријана Коларић, директорка МСУ, и Стручни савет за припрему наступа Србије на 59. Међународној изложби уметности у Венецији, у саставу Јеша Денeгри, Иван Грубанов, Јасмина Чубрило, Ана Ереш и Сарита Вујковић.

Николићева истраживања кроз два рада, „800м" и „Документ", потцртавају односе са технологијом и природом - у овом случају, водом као основним делом наших тела, али и водом као простором повезивања а не раздвајања. Рад „800м", снимљен дроном, преузима птичју перспективу, колонијално гледиште, које је данас проширено и апстраховано у виду наших телефонских екрана путем Google map-a и других уређаја који одређују нашу перцепцију времена и простора. „Документ", у хоризонталном формату, предлаже стрпљење уметника и успореност делања као методологију за постизање савршених услова за гледање у складу са нашим људским бинокуларним видом. Слика је направљена употребом модерне технологије у ретроградне сврхе да би се телесни поглед пројектовао као дводимензионална модернистичка слика. Гост емисије биће Владимир Николић, професор на Факултету ликовне уметности у Београду.

У уметничком павиљону „Цвијета Зузорић" при самом крају је традиционална Пролећна изложба УЛУС-а, која ова године представља и својеврсну прекретницу. Наиме, крајем прошле године, у последњем тренутку, организована је Скупштина УЛУС-а која је сачувала то удружење од распада, али не и од сталних подела, односно, перманентних опструкција дела чланства. Ипак, тадашње руководство смогло је снаге и дипломатске вештине и крајем марта је организована Ванредна скупштина УЛУС-а, на којој су се две доминантне струје сагласиле да је Удружење ипак најважније и да заједнички могу да решавају нагомилане проблеме струке и саме организације. У том смислу, Пролећна изложба, коју је замислило претходно руководство а потврдило новоформирано, јесте својеврсни симбол једног краја и једног почетка. Гости емисије биће Милена Путник и Данило Прњат, уметници, чланови различитих тела УЛУС-а.

Уредник и водитељ: Сава Ристовић

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару