Читај ми!

Сицилијанска кухиња

Сицилија је од давнина чувена због свог пољопривредног богатства. Катон ју је називао „дадиљом на чијим се грудима хране Римљани” и „житницом Републике”.

 

Трансформација сицилијанске хране почела је 827. године када се сараценска армија искрцала на обале овог живописног медитеранског острва. Арапи су знали све о умећу наводњавања, а уз то, Сицилијанцима су открили префињена задовољства уживања у пиринчу, шећеру, плавом патлиџану, сладоледу и поврх свега - пасти.

Сицилијанци су од Арапа усвојили нове пољопривредне културе, као и посуђе за спремање хране. Данас озлоглашена сицилијанска страст за слатким датира од времена у којем се почело са узгајанајем шећерне трске. Без ње не би било ни канола, ни марципана, ни нугата, ни кандираног воћа, ни касата, чији назив, случајно, потиче од речи „кас'ах", арапског назива за посуду у којој се моделира колач.

Аутор емисије је Ивана Комадина.

Пут свиле

Autor:
Ивана Комадина

Пут свиле, као јединствено “радијско путовање”, недељом одводи слушаоце у неку од земаља повезаних са традиционалним Путем свиле, уз актуелна остварења из жанра “World music” и раритетне записе традиционалне музике. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару