Читај ми!

Сицилијанска кухиња

Сицилија је од давнина чувена због свог пољопривредног богатства. Катон ју је називао „дадиљом на чијим се грудима хране Римљани” и „житницом Републике”.

 

Трансформација сицилијанске хране почела је 827. године када се сараценска армија искрцала на обале овог живописног медитеранског острва. Арапи су знали све о умећу наводњавања, а уз то, Сицилијанцима су открили префињена задовољства уживања у пиринчу, шећеру, плавом патлиџану, сладоледу и поврх свега - пасти.

Сицилијанци су од Арапа усвојили нове пољопривредне културе, као и посуђе за спремање хране. Данас озлоглашена сицилијанска страст за слатким датира од времена у којем се почело са узгајанајем шећерне трске. Без ње не би било ни канола, ни марципана, ни нугата, ни кандираног воћа, ни касата, чији назив, случајно, потиче од речи „кас'ах", арапског назива за посуду у којој се моделира колач.

Аутор емисије је Ивана Комадина.

Пут свиле

Autor:
Ивана Комадина

Пут свиле, као јединствено “радијско путовање”, недељом одводи слушаоце у неку од земаља повезаних са традиционалним Путем свиле, уз актуелна остварења из жанра “World music” и раритетне записе традиционалне музике. [ детаљније ]

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње