недеља, 17. апр 2022, 13:00
Сицилијанска кухиња
Сицилија је од давнина чувена због свог пољопривредног богатства. Катон ју је називао „дадиљом на чијим се грудима хране Римљани” и „житницом Републике”.
Трансформација сицилијанске хране почела је 827. године када се сараценска армија искрцала на обале овог живописног медитеранског острва. Арапи су знали све о умећу наводњавања, а уз то, Сицилијанцима су открили префињена задовољства уживања у пиринчу, шећеру, плавом патлиџану, сладоледу и поврх свега - пасти.
Сицилијанци су од Арапа усвојили нове пољопривредне културе, као и посуђе за спремање хране. Данас озлоглашена сицилијанска страст за слатким датира од времена у којем се почело са узгајанајем шећерне трске. Без ње не би било ни канола, ни марципана, ни нугата, ни кандираног воћа, ни касата, чији назив, случајно, потиче од речи „кас'ах", арапског назива за посуду у којој се моделира колач.
Аутор емисије је Ивана Комадина.
Коментари