Данило Прњат „Пролећна изложба УЛУС 2022", Уметнички павиљон „Цвијета Зузорић"

Гост: Данило Прњат

После превремене Скупштине УЛУС-а, крајем марта месеца, и консолидације удружења, традиционална Пролећна изложба треба да одрази тај нових дух и мирни период функционисања. Отварање „Пролећне изложбе" под насловом „Уметност и друштво" почело је 7. априла у 19 часова и траје 72 сата. То је најдуже отварање у историји УЛУС-ових изложби и током тих три дана и три ноћи, Павиљон „Цвијета Зузорић" постаје простор дружења и друштвености. У њему ће се живети и радити, уз сусрете, разговоре, кување, спавање, тлапње, питања, добре воље, каткад и сударе. Биће речи о уметничким радовима, времена за стварање нових, као и простора за испитивање релација у систему уметничке и друштвене продукције.

У конкурсној најави ове изложбе, уметници су позвани да се спреме за активно учешће и да својим радовима одговоре на низ питања о раду у уметности, о сопственој позицији и улози спрам друштвених захтева, о вредновању и схватању уметности. Коначно, упитани су коме би уметнички рад требало да припада и да ли би свет уметности пристао на друштво у коме се сви људи баве уметничким радом.

Прошле 2021. године, „Пролећна изложба" реализована је у полумраку, након пожара у Павиљону и то кроз процес заједничке поставке и упркос притиску пандемијских ризика. Ове године, изложба остаје полигон за производњу друштвености, уз пар нових детаља: сви радови се посматрају и разматрају заједно, кроз низ дијалошких формата, уз процесне и пратеће активности које уметници бирају да изводе у самом простору.  Нема стандардног поступка селекције, већ директних сусрета и акција. Живот, рад и поставка изложбе одвијају се у истом заједничком времену и простору. Током тродневног отварања, испитују се почетна питања и формира крајњи исход.

На отварању и изложби учествује 120 уметника који својом партиципацијом реализују више токова пројекта - дијалоге о уметничким радовима (приказе и размену), радове у току (активности које су уметници изабрали да изводе у самом изложбеном простору) и пратеће програме (живот и прикљученије). Изложба остаје отворена, уз трагове заједничког живота и пратеће догађаје, све до 30. априла 2022.

Гост ће бити Данило Прњат, уметник, члан Организационог одбора и некадашњи члан Уметничког савета УЛУС.

Уредник и водитељ Знакова: Сава Ристовић.

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару