Читај ми!

„Заједно раздвојени" и „Београд у време короне"

Гошће: Неда Ковинић, награда Јесење изложбе УЛУС-а, и Драгана Удовичић, изложба „Београд у време короне”, ДОБ

Неда Ковинић, награда Јесење изложбе УЛУС-а; Драгана Удовичић и Зорана Јевтић - „Београд у време короне", Галерија Дома омладине Београда

Од пре неколико година, традиционална Јесења изложба УЛУС-а прерасла је из ревијалне у ауторску, кустоску изложбу. Актуелно издање, под називом „Ванредно стање", реализовано је у сарадњи Уметничког савета УЛУС-а и историчара уметности др Дејана Сретеновића и др Јелене Стојановић. Награду за најбољи рад добила је Неда Ковинић за видео-инсталацију „Заједно раздвојени", насталу на основу јавних перформанса којима је разматрала питање заједништва у отежаним околностима каква је пандемија. Жива извођења, на улици, међу пролазницима који углавном нису стандардна публика презентације савремене уметности, базирају се на искуствима савременог плеса, перформанса и акција, окупивши хетерогену групу извођача, стављених у прилично парадоксалан положај.

С једне стране, како је наведено у образложењу награде, они су чинили малу ескапистичку групу посвећеника, који су пројекат развијали заједно, и одбијали су да се повинију биополитичким датостима тренутка. С друге стране, све то што су радили било је јавно, и то не само као низ јавних чинова, него и као позив за промишљање могућих видова заједништва који не негирају стање пандемије, нити позивају на непридржавање мера за спречавање и сузбијање заразних болести, али ипак трагају за типовима заједништва који нису само виртуелни. Гошћа емисије биће Неда Ковинић.

Крајем прошле године, у Галерији Дома омладине Београда своје фотографије под заједничким називом „Београд у време короне" представиле су Драгана Удовичић и Зорана Јевтић. Серијом фотографија, белешки свакодневног живота Београда и Београђана у периоду од марта 2020. до краја 2021, њих две су начиниле својеврсно живо сведочанство о борби појединца против невидљивог, а опасног непријатеља.

Свака фотографија на изложби „Београд у време короне" јесте један тренутак појединца који жели само једно - да живи, и то нормално. На представљеним фотографијама смењују се потресни и радосни записи, сцене из болница са сценама највећих животних задовољстава, указујући да је управо то динамика живота, па и у доба глобалне кризе. Гошћа емисије биће Драгана Удовичић.

Уредник и водитељ: Сава Ристовић

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару