Читај ми!

Слика слици - европско фигуративно сликарство

Дивна Павић и Нина Радоичић

Изложба „Слика слици - европско фигуративно сликарство шездесетих и седамдесетих" отворена је синоћ у Галерији Српске академије наука и уметности, а изложба ће упоредо с Галеријом САНУ трајати и у Kући легата. На њој су представљена дела најзначајнијих локалних и европских сликара, представника европске фигурације шездесетих и седамдесетих година прошлог века, међу којима су: Ричард Хамилтон, Жак Монори, Еро, Мимо Ротела, Душан Оташевић, Едвардо Аројо, Алан Жаке, Герхард Рихтер, Миодраг Мића Поповић, Александра Цветковић, Божидар Дамјановски, Андреј Јемец, Вера Фишер, Кики Когелник, Берко, Евелин Аксел, Петар Класен, Петар Стампфли, Р. Б. Китај, Валерио Адами и Владимир Величковић. Укупно приказује 44 рада ових уметника из десет европских земаља: Аустрије, Хрватске, Енглеске, Белгије, Данске, Француске, Немачке, Италије, Србије и Словеније. Поменути уметници су у свом стваралаштву користили и фотографију како би бележили друштвене, политичке и културне особености средина у којима су стварали. Рефотографисањем, копирањем, техником монтаже, кроповањем, увећавањем, распоредом фигура и композицијом, они су проблематизовали широк спектар питања, почевши од питања реалности, преко оригиналности, до система репрезентације у историји уметности.

Аутори изложбе су кустоски тим Даниjел и Гунар Кваран и кустоскиња Куће легата Дина Павић, која је и гошћа Златног пресека.

Друга тема данашње емисије је самостална изложба уметнице Нине Радоичић која ће бити отворена сутра увече од 19 сати у Модерној галерији Центра за културу Лазаревац. Уметница настоји да нам представи своје снажно осећање саме магије постојања што једноставнијим средствима, али у свим аспектима који то осећање чине, нијансирано и дубоко.

Нина Радоичић је рођена 1973. године у Београду. Дипломирала је сликарство на Академији лепих уметности у Београду у класи проф. Душана Оташевића. Од 2008. учествовала је на великом броју групних изложби, од којих су значајније Меморијал Надежде Петровић (Чачак), Бијенале Милене Павловић Барили (Пожаревац), Јесењи и Пролећни салони у Павиљону Цвијете Зузорић (Београд). Члан УЛУС-а је од 2011. године, а у статусу самосталног уметника од 2012. године. Добитница је награде за изложбу године Галерије Коларчеве задужбине за 2011. године.

Сликарка Нина Радоичић је гошћа Златног пресека.

Емисију уређује и води Тања Живковић.

 

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару