Читај ми!

Дијалекти југа

Владо Ђукановић, Татјана Трајковић и Петко Нишевац

Због разноликости у говору, односно другачијих дијалеката можемо знати да ли је неко из северне, западне, источне или јужне Србије. Kажу, најлакше ћеш препознати јужњака. И баш из те лаке препознатљивости гомилају се бројни стереотипи о њима и о њиховим дијалектима.

Говорници „јужњачких дијалеката" се доживљавају као необразовани, смешни и гротескни, аутоматски им се приписује низ углавном негативних особина које их, без обзира на њихов стварни социјални, културни и образовни профил, смештају врло ниско на лествици друштвене хијерархије.

Текстови на „јужњачким дијалектима" неизбежно подразумевају неку дозу хумора и прави је изазов на њима написати озбиљан текст. Иако нико не спори колорит и мелодику, за многе је потпуно неразумљив, а највећу разлику у односу на стандардни језик прави употреба два падежа и потпуно посебна реченичка грађа.

„Нашој јавности је јужњачки дијалект често презентован пежоративно, као језик „паприкара" и „сељака" и томе су допринели и сами јужњаци. Врло често Нишлија, Лесковчанин или Врањанац, када пређе наплатну рампу на Бубањ потоку, намах процвркуће „по београдски", а не би ли се додворио престоничанима или просто зато што се стиди да говори онако како то чини у свом граду. Сплићанин се никад не стиди свог далматинског наречја, Здравко Чолић и Неле Kарајлић, иако деценијама живе у Београду, и даље говоре као да су насред Илиџе, једино ће Јужњак да скрива свој аутентични говор као змија ноге. Док се не ослободимо тог комплекса, неће нам бити боље, а до тад можда ово наше лепо и живописно јужњачко наречје нестане." - Дејан Стојиљковић, писац из Ниша и добитник Андрићеве награде.

Kод нас ћемо врло често чути да су шумадијско-војвођански и источнохерцеговачки дијалекти, који су у основи прихваћени као стандард, лепи, чисти, правилни. Овакве идеје су последица дуготрајних процеса и у Србији они сежу у далеко озбиљније сфере него што су естетске категорије. Не сматра се само да говорници јужних дијалеката ружно говоре, него и да су заостали, необразовани, да имају лош културни укус и сумњиве моралне принципе.

Да подсетимо да су нека велика дела наше књижевности управо написана на тзв. „јужњачком": „Ивкова слава", „Зона Замфирова", „Петријин венац", „Нечиста крв", „Kоштана", „Аризани"...

Говоре: Владо Ђукановић, лингвиста, Татјана Трајковић, професор Филозофског факултета Ниш, Департман за србистику, Петко Нишевац, колумниста Јужних вести.

Аутор Душанка Петровић

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару