Читај ми!

Анђела Братић

Флаутисткиња и редовна професорка Факултета уметности у Нишу

Дипломирала је на Факултету музичке уметности у Београду, а магистарске студије (Konzertexamen) завршила на Универзитету „Јохан Гутенберг" (Hochschule für Musik) у Мајнцу, у класи Дејана Гаврића, и стекла звање концертног солисте. Усавршавала се и код Дитера Флурија, солисте Бечке филхармоније.

Добитница је бројних републичких и међународних награда, међу којима се издваја Прва награда на Интернационалном фестивалу ,,Music world" у Фивицану (Италија), у категорији соло флаута, као и Прва награда у категорији инструментални дуо 2003. године.

Добитница је и награде часописа „Музика класика" за најбољег женског извођача у 2014. години.

Као солиста, наступала је са Симфонијским оркестром Хо Ши Мин Хо (Вијетнам), Симфонијским оркестром РТС-а, Црногорским симфонијским оркестром, Нишким симфонијским оркестром, Камерним оркестром „ Virtuozi di Praga", Камерним оркестром „ Simfonieta di Udine", Симфонијским оркестром „ Simfonieta Vidin", Камерним оркестром „ Imperio", Камерним оркестром „Нова музика", Камерним оркестром „Concertante" ФУ у Нишу, Академским оркестром СКЦ-а Универзитета у Нишу, Симфонијским оркестром „ Sinfonieta Sofia" и Бањалучком филхармонијом, под вођством угледних диригената.

Концерте је одржала у Немачкој, Грчкој, Италији, Шведској, Аустрији, Шпанији, Румунији, Француској, Словенији, Македонији, Чешкој, Вијетнаму, Русији, Мађарској, САД, Јужној Кореји и Јапану.

Реализовала је и бројне мајсторске радионице у Србији, Црној Гори, Босни и Херцеговини, Македонији, Грчкој, Румунији и Јужној Кореји.

Учествовала је и на значајним фестивалима у земљи, као што су: Гитар арт, Трибина композитора, НИМУС, Мокрањчеви дани, Тисин цвет, Constantinus, као и Барски љетопис, Дани музике, Espressivo, Међународни фестивал камерне музике у Црној Гори, Spectrum у Словенији и Сарајевска зима у Босни и Херцеговини.

Као чланица оркестра „Mozarteum" из Салцбурга, 2010. године је остварила веома успешну турнеју у градовима Немачке и Аустрије. Као чланица Фестивалског „Штраус оркестра" свирала је на турнејама у Шпанији и Португалији и наступила у дворанама као што су „Palau de la Musica", „Gran Theater Liceu", „Auditorio de Bacelona", „Auditorio de Madrid" и другим.

Године 2011, са великим успехом премијерно је извела композиције српских аутора на 39. светској конвенцији флаутиста у Америци, у Шарлоту, а 2013. године одржала је реситал у сали „Миленијум" чувеног „Кенеди центра" у Вашингтону.

Члан је квартета „Камерна банда", са којим изводи и промовише савремену српску музику.

Снимала је за потребе РТС, РТЦГ, Радио Београда, Шведског државног радија, ТВЦГ, немачке ТВ станице САТ1 и нишких ТВ станица.

Године 2016. Факултет уметности у Нишу објавио је њен први самостални компакт-диск под називом „Fantasy", са виртуозним композицијама за флауту и клавир, а 2021. објављен је и њен други албум под називом „Инспирисани флаутом", на коме изводи композиције истакнутих српских аутора.

Анђела Братић је редовни професор Факултета уметности у Нишу, на предмету Флаута.

Аутор емисије: Ана Ћирица

Позитивна трема Позитивна трема

Autor:
Ана Ћирица

Ауторска емисија усмерена је на нашу музичку сцену и бави се превсходно темама у вези са класичном музиком, уз повремене искораке у друге области (џез, "world music"). Циљеви ове емисије су информативног и едукативног карактера: усмерити пажњу ка музичким уметницима који нису довољно медијски експонирани, младима који тек стасавају на том пољу, као и музичарима који нису у првом плану на концертним подијумима... [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару