Читај ми!

Селман Тртовац „Јозеф Бојс и Мангелос ‒ 100 година и уметност данас”

Галерија „Мењачница” Гете института, Уметнички простор „У10” и „Нова галерија визуелних уметности”; Јелена Павићевић „АРТикулације стварности”, Галерија Дома омладине Београда

Иако је до отварања изложбе „Јозеф Бојс и Мангелос ‒ 100 година и уметност данас" остало недељу дана, пред нама је догађај који завређује посебну пажњу стручне јавности јер доводити у контекст Јозефа Бојса, једног од најзначајнијих уметника светске уметничке сцене после Другог светског рата, и Димитрија Башичевића Мангелоса, једног од најзначајнијих уметника у региону и родоначелника концептуалне уметничке праксе на овим просторима, представља изузетан изазов за ауторе др Ивану Башичевић Антић и др Селмана Тртовца.

На изложби у галерији „Мењачница" биће изложене Бојсове фотографије, графике и мултипли из личне колекције Карла Хајнца Руменог, као и Мангелосови радови из колекције „Фонда Илија & Мангелос" и приватне колекције из Загреба. Однос уметничког легата Бојса и Мангелоса са савременом уметничком сценом у Србији биће тема дела поставке у „У10", и то кроз радове Сање Латиновић, Слободана Стошића, Надежде Кирћански и Луке Цветковића, који ће специјално за ту изложбу продуковати нове радове инспирисане деловањем Бојса и Мангелоса. У простору „Нове галерије визуелних уметности" биће представљено неколико радова Мангелоса као и неки мултипли Бојса, а свакодневно ће бити емитован филм о Мангелосу у продукцији ХРТ-а „Једно дјело".


На изложби „АРТикулације стварности" представљени су радови визуелних уметника који су истовремено и музичари како би се показала коегзистенција два типа креативног стварања при перцепцији свакодневице. Ауторка Јелена Павићевић, историчарка и теоретичарка уметности, позвала је ствараоце из Србије и региона: Срђана Ђилета Марковића, Гилда Бавчевића, Немању Николића, Владимира Лалића, Николу Крстића, Демира Ахметовића и групе „Ах Ахилеј" и „Auf Wiedersehen".


„Имајући у виду културолошки аспект тумачења свакодневице, уметници креирају простор за промишљање о уметности, политици, музици, театру и тексту, док кроз индиректне поруке истичу важност артикулације мисли и егзистенције критичког става", записала је Јелена Павићевић у предговору каталога. Као својеврсни увод у изложбу, у холу Дома омладине изложене су фотографије Марка Ристића.

Уредник и водитељ: Сава Ристовић

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару