Читај ми!

Српско културно наслеђе на Косову и Метохији-наше и светско

Гост Ризнице историчар Дејан Ристић

„Област Рашко-призренске епархије, током векова, била је средишња земља нашега народа и црквеног живота. Она је то остала и после свих разарања, јер се на њој налази део најзначајнијег достигнућа црквеног градитељства, сликарства и писмености до којих је српски народ, током историјског постојања дошао. Та сведочанства православне вере и светосавске традиције сачувани су у бројним косовско-метохијским манастирима.

Те светиње су подизане са свешћу о непогрешном и вечном мерилу вредности човека и његових дела, као и вредности дела једног народа, утврђеног Господњим речима и величини служења према Богу и ближњему. Та иста свест, да се послужи Богу и роду, покретала је не само моћне и богате, краљеве и властелу да подижу цркве и манастире, него и обичан народ да их градећи и поново, из рушевина и пепела, обнавља и подиже...

И данас, када се над Косовом и Метохијом надвили црни облаци, треба подсетити и себе и друге на истину да нас нико није питао хоћемо ли се родити у овоме времену, у овоме или ономе народу, на овоме или ономе тлу. За то немамо ни заслуге, ни кривице. Али,да ли ћемо поступати као људи или нељуди, то зависи од нас, као што од нас зависи да ли ћемо опстати као људи или нестати као људи или као нељуди и пред Богом и пред човечанством... Заветна постојбина српске земље, Косово је наш дуг пред Богом и пред овим напаћеним народом који, крај својих све проређенијих огњишта, чува ове светиње не само Срба, већ читавог просвећеног човечанства." (Патријарх српски Павле, 1999. године)

На простору Косова и Метохије четири верска објекта, три манастира и једна црква, налазе се на списку Унескове Светске баштине, као и на листи ове организације као посебно угрожени споменици, једини у Европи, а то су: Пећка Патријаршија, Грачаница, Високи Дечани и црква Богородице Љевишке у Призрену. Шта је по својој дефиницији културно наслеђе и зашто је оно идентитетско питање, о богомољама под заштитом Унеска, другим значајним светилиштима на Косову и Метохији, јавним споменицима, тврђавама, најзначајнијим престоницима, владарскм дворовима, за емисију Ризница говори историчар Дејан Ристић.

Аутор и водитељ: Душанка Зековић

Ризница Ризница

Autor:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару