Читај ми!

Милош Шобајић и Кристина Пирковић

Галерија Комбанк дворане ‒ изложбa слика, скулптура и видео-рада; Галеријa „Хаос" ‒ изложбa цртежа „Трилогија о Невидљивом"

Нови престонички изложбени простор ‒ Галерија Комбанк дворане ‒ отворена је изложбом слика, скулптура и видео-рада Милоша Шобајића, нашег познатог сликара. Пред публиком је седам монументалних слика насталих у последњих двадесетак година, као и слика која је обележила почетак његовог париског стваралаштва, а представљене су и три уметникове скулптуре које су излагане широм Европе. „Ја бих последњих двадесет година свог рада, које изложба описује, сврстао под једну заједничку тему ‒ прогони, и волео бих да их видите и осетите", рекао је признати уметник на отварању. Изложена уметничка дела након изложбе, која је отворена до 25. марта, постаће део трајне уметничке поставке Комбанк дворане.

У оквиру отварања Галерије, представљена је и аутобиографска књига Милоша Шобајића „Мојих девет живота", у издању куће „Вукотић медија". Књига описује узбудљив уметников живот који је велика потрага за истином и љубављу кроз сликарство и сада кроз писање. У делу књиге „Од Папука до Париза", Шобајић пише: „Шездесетих, када сам имао између петнаест и осамнаест година, сличан утисак као што је имала генерација мојих родитеља, имао сам и ја. То је био осећај који ми је личио на светлу будућност, нешто попут раја. Ишло се на море, слушали смо италијанску музику на транзисторима, имали смо гумене душеке за плажу и возили 'фиће'. И даље смо били несвесно опијени неком врстом благостања у миру који је владао. А онда, крајем тих шездесетих, све се нагло мења и почиње сасвим друга реалност."

Други део данашње емисије посвећен је младој уметници Кристини Пирковић, чија је изложба цртежа „Трилогија о Невидљивом" отворена синоћ у Галерији „Хаос". Представљена је серија цртежа који су настајали у последњих пет година и чине једну поетски заокружену целину. Њен рад је приметио и похвалио жири још у време конкурса који је установљен са академиком Владимиром Величковићем. Оно што издваја Кристину Пирковић ‒ у њеном упорном дијалогу са старим мајсторима, са светом митске и религијске тематике ‒ јесте слобода којом употребљава извесне цитате, снага којом компонује и гради своју ликовност, сигурна и прецизна линија којом ствара сугестивна дела.

Да је цртеж дубоко уткан у уметничко биће Кристине Пирковић, како примећује Маја Живановић, историчарка уметности која је писала текст за ову поставку, сведоче ова дела која су пред публиком до 9. априла. „Доследно, упорно, директним фигуративним призорима, без компромиса, ма понекад то било и брутално... млада уметница ствара сугестивна монохроматска дела која никог не остављају равнодушним."

Гости Златног пресека су сликар и вајар Милош Шобајић и сликарка Кристина Пирковић.

Емисију уређује и води Тања Живковић.

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару