О допингу у спорту, гост Дејан Шупут

Разговараћемо о томе како су неки вишеструки светски победници на великим спортским такмичењима варајући постали славне личности, а узгред и милионери.

Гост данашње Хипократије је др Дејан Шупут, председник Атлетског савеза Београда и професор на Факултету за спорт у Београду.

Прву Хипократију у 2020. години посветили смо врло актуелној теми, тј. постизању спортских победа, различитих рекорда, новца и угледа на нечастан начин. У суштини, у свим борбама за престиж понекад се испољава део људске природе који се назива варање. Повод што смо изабрали ову тему је одлука Светске антидопинг агенције (WADA), обзнањена 6. децембра тек завршене 2019. године, којом се Русији, највећој земљи на свету и светској атлетској велесили у наредне четири године забрањује учешће на било ком од долазећих међународних такмичења, укључујући Олимпијске игре у Токију 2022. године! Осим тога, Рисији неће бити дозвољена организација међународних такмичења. Срећом, руским спортистима за које се зна да никада нису користили допинг биће дозвољено учешће на свим такмичењима, али под неутралном заставом. Драстична казна уследила је након анализе прикупљених и годинама анализираних доказа из којих се, према тврђењу Агенције WАДА, види да су узорци урина и крви руских атлетичара и атлетичарки, учесника Зимских олимпијских игара у Сочију 2014. уклањани са строго чуваних места, а онда постављани „чисти" узорци. Допинг је реч која је у оптицају откад је професионално организованог спорта. Али о допингу се никада није толико говорило као у последњих педесет година, током којих су вишеструки победници на великим спортским такмичењима постали славне личности, а узгред и милионери. До пре 30 година цео свет био је фасциниран атлетичарима, а нарочито пливачима и пливачицама ондашње Демократске Републике Немачке (DDR). Данас знамо да је у питању била подвала светских размера и да су спортисти DDR-а сви одреда били допинговани, тј. били су под утицајем недозвољених стимулативних хемијских супстанци. Више није тајна да су, такође, победници „Тур де Франса", најпопуларније бициклистичке трке на свету, макар једном били ухваћени с допинг супстанцама у урину и крви. Али публика воли хероје и зато никада није било великог притиска да се допингу стане заврат. Иако Светска допинг агенција узима огроман број узорака урина на тестирање, обично ненајављено, не постоје знаци да атлетичари данас користе допинг средства ређе него раније. Напротив. Наш гост др Дејан Шупут више ће нам говорити о варању и обманама у најпрофитабилнијој светској забави коју знамо као спорт.

Емисију припрема и води Момчило Б. Ђорђевић.  

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару