Од злата јабука

„Љубав, вера и нада“

У данашњој емисији под називом „Љубав, вера и нада" слушамо песме о љубави из Србије и Босне и Херцеговине. Српска православна црква и верници прослављају данас свете мученице Љубав, Веру и Наду и мајку им Софију а ми их се сећамо кроз причу о њиховом страдању. Говорићемо о значењу овог празника за хришћане али ћемо направити корелацију са феноменом три сестре или три девојке у народној књижевности.

Три сестре - Љубав, Вера и Нада добиле су имена према највећим хришћанским врлинама чије су отеловљење оне и постале. Прича о њиховом страдању шаље поруку вернима како да живе не би ли заслужили вечни живот.
Мотив три сестре или три девојке и генерално је веома чест, ако говоримо о причама, легендама или народним песмама. О овој теми је већ било речи у нашој емисији. Најчешћи сценарио је следећи - три девојке или три сестре разговарају о томе шта је у животу најважније. Док прва углавном машта о злату, а друга о сребру, трећа је та која тежи љубави. Овакав садржај учинио је песму о трима девојкама ванвременом, иако је она заправо веома стара, сеоског порекла, са чак могућим ритуалним значењима. Што се музичког репертоара емисије тиче, остајемо у домену тог чаробног броја 3.

Аутор: Тијана Станковић

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару