Контрапункт

Студије хебрејског језика и културе на Филолошком факултету у Београду

У Министарству просвете, науке и технолошког развоја у четвртак потписан је изузетно значајан протокол о сарадњи Колеџа ОНО из Израела и Филолошког факултета Универзитета у Београду, по коме ће од 1. октобра ове године млади у Србији моћи да студирају хебрејски језик и културу на Филолошком факултету у Београду. Хебрејски језик предаваће професор Гидеон Грајф, историчар и истраживач Холокауста из Израела, који је постао и редовни професор Универзитета у Београду. Истовремено, проф. Грајф ће на Колеџу ОНО у Израелу, у оквиру свог предмета о Холокаусту, почети да предаје културу сећања о Јасеновцу по сопственој књизи „Јасеновац - Аушвиц Балкана". Део наставе посветиће и мултикултуралном предмету „Српски Јевреји и Србија као колевка модерног ционизма", с посебним освртом на српске Јевреје - рабина Алкалаја, Теодора Херцла, Давида Албалу, као и на представљање Србије као прве земље која је признала Балфорову декларацију. У оквиру његовог предмета изучаваће се и историјат српско-јеврејских односа кроз векове.

Споразум о сарадњи склопљен је на основу Споразума о културној, образовној и научној сарадњи између Савезне владе Савезне Републике Југославије и Владе Државе Израел од 16. септембра 1998. године (чији је сукцесор Република Србијa), Меморандума о разумевању између Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и Института за Холокауст Шем Олам од 28. марта 2017. године о заштити културе сећања на заједничке жртве у Јасеновцу и НДХ, који су потписали министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић и проф. др Гидеон Грајф, координатор за развој српско-јеврејске академске сарадње, историчар Института за Холокауст и редовни професор Колеџа ОНО из Израела. Споразум о сарадњи потписали су проф. др Љиљана Марковић, декан Филолошког факултета Универзитета у Београду и Џудит Арад, заменик декана за међународну сарадњу Колеџа ОНО из Израела. Протокол о сарадњи потписан је у присуству проректора за међународну сарадњу Београдског универзитета Ненада Зрнића, помоћника министра просвете за високо образовање Бојана Тубића и српског и израелског координатора српско-израелске академске сарадње, амбасадора Љиљане Никшић и Гидеона Грајфа.

За емисију Контрапункт говоре проф. др Џудит Арад, продекан за међународну сарадњу Колеџа ОНО из Израела, проф. др Гидеон Грајф, амбасадорка др Љиљана Никшић, помоћник министра просвете за високо образовање Бојан Тубић и проф. др Љиљана Марковић, декан Филолошког факултета.

Аутор емисије је Биљана Ђоровић 

 

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару