Знакови

Кристина Николић и "Вождовачка галерија" "So much furniture and light in dis room", Галерија Дома омладине Београда

 

Изложба "So much furniture and light in dis room", младе београдске уметнице Кристине Николић и кустоске платформе "Вождовачка галерија", јесте амбијентална инсталација код које концепт и контекст имају примарну улогу у односу на визуелно.

"У одсуству слике, речи могу бити све и било шта, конкретан појам добија апстрактну и слободну форму. Форме нешто знају и стоје као портали за значење, једне наспрам других. Своју емоцију, дакле, закачићемо за форму, за предмет, у супротном не знамо где са њом. Ствари постају јасне тек када се именују, све до тада су сунђер, све до тада не постоји граница. Постоји бескрајно учитавање, ланчана реакција: кад предмет добије више од једног значења и пренесе се на ствари около. Једна боја на другу, метал на памук, обична реч на метафору.

Кристина Николић припада генерацији уметника који истражују концепт паралелно са стварањем, чија уметност настаје пре идеје, кроз фасцинацију феноменима, визуелним и вербалним. Оваква уметност оставља могућност да не успе у својим намерама, које се често обликују тек након што се рад материјализује. Њен идентитет се пресипа из формализма (савремене естетике лежерног, инстант, чудног, другог, опскурног) у концепт и назад, као што се ланци пребацују из једног семантичког коша у други, из сигурности у робовање и из повезаности у зависност. Рад на овој изложби истовремено представља један мисаони процес и много мањих мисли, узимајући у обзир могућност визуелне имагинације, утицај домаће популарне културе, романтизацију међуљудских односа и жељу да се љубав поједностави кроз симболе.

Због тога ланци: симбол сигурности уз предају контроле, јер ланац (био краћи или дужи) има физичку границу, даљину до које може да оде. Све више од тога делује као фантазија. На овај начин, систем где речи и предмети мењају места манипулише нашим амбицијама. Неухватљивим појмовима, као што су анксиозност, идентитет, успех, сан; и простим стварима, предметима који не могу да одговоре на питања", стоји записано у предговору каталога ове изложбе.

"Вождовачка галерија" је кустоски пројекат/платформа за истраживање пракси савремене уметности, и чине је: Марија Бјелић, Наталија Паунић и Александра Степановић.

Гошће Знакова су Кристина Николић, ауторка изложбе и Наталија Паунић из "Вождовачке галерије".

Уредник и водитељ Знакова: Сава Ристовић.

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару