Хипократија

Тема емисије гласи: СВИ ПУТЕВИ МЛЕКА, а уважена гошћа је др вет. мед. Зора Мијачевић, професорка на Факултету ветеринарске медицине у Београду и специјалиста за технологију и хигијену млека.

 

Кад се погледа било чији фрижидер, онда се у њему најчешће види млеко, које, уз хлеб, доминира међу рутински коришћеним намирницама у свакој кући, поготово ако у њој има деце. Осим тога, доминација млека обично траје онолико колико и живот његових потрошача. Већ дуго се зна да током вишедневних временских непогода или неке друге катастрофичне непогоде, кад саобраћај и снабдевање стају, прво што недостаје јесу млеко, хлеб и тоалет папир.
Ипак, историјски гледано, кравље млеко било је све до краја 19. века углавном намењено деци. Неизбежна шоља млека за младе и за старе, уз све остало што је за доручак на јутарњем трпезаријском столу, није билa замислива у не тако далекој пришлости.
Сир и маслац, као универзално коришћене намирнице, иза себе имају далеко дужу историју потршње од млека. Много векова су, у суштини, представљали посебно агрегатно и хемијско стање свежег млека, чувајући дуго времена све што у њему вреди. Поред сирева, маслаца и разних видова ферментисаног млека, не треба заборавити његову форму у праху и производе за бебе, тзв. формуле.
Млеко је само по себи кратког века уколико се не држи на хладном и уколико се не потроши на време. Зато што је препуно хранљивих супстанци, оно је омиљени циљ бактерија, које га често претварају у озбиљан узрок инфекција. То је разлог увеђења пастеризације млека, а нешто касније и његове стерилизације, која нам даје тзв. дуготрајно млеко. Њега можемо користити више дана а да га не држимо у фрижидеру.
Средином двадесетих година прошлог века, наука и модерна агрикултура показале су да је млеко, по садржају битних елемената за живот, врло близу савршенству. Данас је консензус о томе доведен у питање пре свега због количине масти у неразблаженом млеку и њеном доприносу атероосклерози са свим последицама које она носи. Ипак, не постоји било који стручњак, нарочито нутрициониста, који неће рећи да је млеко фундаментална намирница којој нема премца.

О млеку, систему његовог прикупљања, биохемијским и бактериолошким контролама, као и о техологији његове обраде и прераде, говориће наша данашња уважена гошћа, госпођа Зора Мијачевић.

Eмисију припрема и води проф. др Момчило Б. Ђорђевић.

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње