Соларис

Тема емисије: Инсекти у људској исхрани, a саговорница: доц. др Александра Игњатовић-Ћупина, Пољопривредни факултет Универзитета у Новом Саду

Обезбеђивање довољних количина здравствено погодне хране за нарастајуће човечанство на начин који не угрожава планетарне екосистеме један је од највећих изазова са којима смо суочени. Све веће коришћење инсеката у људској исхрани могло би да буде један од најзначајнијих начина да се са тим изазовом успешно носимо. Иако умногоме запостављено, па и доживљавано као табу у земљама западне полулопте, конзумирање инсеката је од памтивека саставни део традиционалног начина исхране већине народа и култура света.
Процењује се да су инсекти редовно присутни на трпези око две милијарде људи, а број јестивих врста већи је од 1.900. У многим крајевима, јела заснована на инсектима спадају међу најцењеније посластице. Међу бројним разлозима због којих би било добро да што пре превазиђемо наше отпоре према овој врсти хране свакако се истичу висока хранљива вредност, релативна лакоћа и ниски трошкови узгајања и изразито повољан ефекат по животну средину. Због свега тога многи научници увелико заступају масовно увођење инсеката у свакодневни јеловник, што је преточено и у званичан став Организације за исхрану и пољопривреду Уједињених нација.

Музички уредник: Ивана Ђорђевић
Тон-мајстор: Ненад Ђорђевић
Аутор емисије: Срђа Јанковић

Адреса електронске поште емисије, коју слушаоци могу да користе да би постављали питања, али и давали коментаре, примедбе и сугестије, гласи: solaris@rts.rs

Соларис

Autor:
Срђа Јанковић

Емисија је посвећена темама из области природних наука које обухватају како базична, тако и примењена научна истраживања, са посебним освртом на научни метод, историју и филозофију науке, као и различите аспекте односа науке и друштва. Посебна пажња се поклања појашњењу и истицању кључних појмова и концепата од суштинског значаја за разумевање путева и процеса који воде ка научном сазнању. Саговорници у емисији обухватају научнике који се баве истраживањима из различитих области, од носилаца врхунских резултата и признања до оних који се налазе на почетку свог научног трагања, али и припаднике разноврсних професија који су у прилици да понуде релевантна мишљења о одговарајућим аспектима научних подухвата и науке у целини. [ детаљније ]

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње