субота, 14. нов 2015, 13:00
Степеник
Са Светланом Слапшак разговарамо о њеној збирци антрополошких есеја о храни - "Летећи пилав"
Своју прву књигу о антропологији хране, "Апиције - о кувању", Светлана Слапшак приредила је и превела за загребачку библиотеку Latina Et Graeca 1989. године. Под утицајем бављења рукописима Веселина Чајкановића, истраживање и веровања у вези са храном наставила су се и наредних деценија.
Предавала је на курсевима о храни - пре свега из угла ритуала, веровања и визуелних представа у оквиру програма Антропологије античких светова и Антропологије рода на Факултету за постдипломске студије хуманистике у Љубљани, као и на неким другим универзитетима по свету. Ауторка је књига "Женске иконе XX века", "Женске иконе античког света", "Античка митургија жене" и других.
Њена нова студија, збирка антрополошких есеја о храни - "Летећи пилав" (издавач: Библиотека XX век), уводи нас у свет историјских, друштвених и културних околности повезаних са избором, припремом уживањем у храни.
Са Светланом Слапшак, у емисији Степеник, разговара Маријана Радуловић.
Коментари