Степеник

Са Светланом Слапшак разговарамо о њеној збирци антрополошких есеја о храни - "Летећи пилав"

Своју прву књигу о антропологији хране, "Апиције - о кувању", Светлана Слапшак приредила је и превела за загребачку библиотеку Latina Et Graeca 1989. године. Под утицајем бављења рукописима Веселина Чајкановића, истраживање и веровања у вези са храном наставила су се и наредних деценија.

Предавала је на курсевима о храни - пре свега из угла ритуала, веровања и визуелних представа у оквиру програма Антропологије античких светова и Антропологије рода на Факултету за постдипломске студије хуманистике у Љубљани, као и на неким другим универзитетима по свету. Ауторка је књига "Женске иконе XX века", "Женске иконе античког света", "Античка митургија жене" и других.

Њена нова студија, збирка антрополошких есеја о храни - "Летећи пилав" (издавач: Библиотека XX век), уводи нас у свет историјских, друштвених и културних околности повезаних са избором, припремом уживањем у храни.

Са Светланом Слапшак, у емисији Степеник, разговара Маријана Радуловић.

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом