Музичка плетеница

Како су певачи брат и сестра Сима и Лела Беоговић, удато Ђорђевић прославили 700. наступ пред микрофонима Радио Београда давне 1939. године. И тако од оца Тешимира Беговића, обожаваног у Скадарлији и на Дорћолу због свежег хумора и севдалинских песама за чије је интерпретације био нарочито вешт, Сима Беговић је наследио дар за музику.

Задојен песмом од најраније младости када чика Теша построји обе ћерке и сина да певају са њим у кући четворогласно, Сима Беговић улази у тајне народне музике. Народна лира и песмарица му беху прва лектира. Рођак Борислав Берисављевић научио је Симу да свира гитару, и убрзо поче Симица да свира у аматерском оркестру (који су сачињавали Власта Антоновић, Тадић, Царевац, Берисављевић и други).

Прве године на Радију (сада као професионалац) Сима Беговић наступа као пратилац народних песама на гитари. (Извор: Илустровани часопис Радио Београда од 20.8.1939).

Биће нам у гостима, такође родбински и певачки повезани, браћа Андрија и Тома Бајић. Сами кажу да имају две жене и пет кћери. Дуго је колала анегдота о томе како су пролазници када би срели неку од кћери говорили: "Ово је ћерка браће Бајић".

pletenica@rts.rsmuzickapletenica@gmail.com

Радио Београд 1, 14.00

Музичка плетеница Музичка плетеница

Autor:
Ненад Камиџорац

Мелодија, хармонија и ритам представљају «триест» сваке музичке форме, самим тим и народне музике која је, у оставштини, углавном стицала форму варошке музике јер је најчешће звучно бележена тек у градовима где су је изводили познати инетрпретатори којима је пружена шанса да наступају на Радио-програму или снимају тада популарне плоче на 78 обртаја. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи