Мозаик времена

У првом летњем издању емисије опет се боримо против пилећег памћења. На почетку се присећамо почетка лета 1997. године, 25. јуна када је Слободан Милошевић говорио у Пећи.

Лепе жеље лепим дамама за срећан рођендан у најлепшим годинама. Истога дана, 27. јуна, рођене Тања Бошковић и Изабела Ађани. (Наша је две године млађа.) Честиткама за срећан рођендан драгом Јанку Типсаревићу придружује се и екипа наше емисије.

Косовски бој био је 28. јуна 1389. године. Истога дана али 1921. Уставотворна скупштина Краљевине СХС изгласала је Видовдански Устав, а такође 28. јуна 1914. - сарајевски атентат на аустроугарског престолоноследника Франца Фердинанда.

И то није све! 28. јуна 1919., Версајским мировним уговором завршен је Први светски рат и створене су нове државе у Европи: Краљевина СХС, Пољска, Чехословачка, Мађарска, Финска, Естонија, Летонија и Литванија.

Пре тачно 20 година, 5. јуна Словенија и Хрватска су званично почеле да гледају своја посла. Тога дана прогласиле су (речено је: једнострано) независност од дотадашње матице Југославије.

Звучна коцкица ће нас подсетити како је било када је тога дана 1991. године, на седници Сабора, Фрањо Туђман прогласио независност Хрватске.

 

Хаг је изабран за седиште сталног суда међународне правде 25. јуна 1920. године, а 28. јуна пре десет година, 2001. године Зоран Ђинђић је говорио о сарадњи са Хагом.

Године 1956., 27. јуна, Међународна комисија донела је одлуку да се јединици магнетне индукције да име "Тесла" као признање нашем научнику.

Четири деценије касније - друга прича, врло важна у том тренутку: у Београду је одржан скуп за ослобађање Вука и Данице Драшковић из затвора. Био је 27. јун 1996. а говорио је и Војислав Коштуница. Звучна коцкица преноси и то.

Коцкица по коцкица - мозаик.

Уредник Зорица Алемпијевић. 

 


Мозаик времена Мозаик времена

Autor:
Стална екипа емисије: музички уредник Наташа Манчић, организатор Чедомир Радовић, водитељ Душан Глигоријевић. Аутор и уредник: Бранка Селаковић Милошевић

Мозаик времена - борба против пилећег памћења, емисија Првог програма Радио Београда која је почела са радом октобра 2001. године. Емитује се сваке суботе од 10:05 до 11:00. Подсећа на прошлост (културну, историјску, политичку, спортску и сваку другу) уз помоћ материјала из Тонског архива, Документације и библиотеке Радио Београда. Свака коцкица Мозаика је један датум из прошлости. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару