Музичка плетеница

Михајло Мишо Онешчук је рођен 22. новембра 1930. године код бившег биоскопа ПАРТИЗАН и то још у време пре Другог светског рата, када се та зграда звала ХРВОЈЕ.

Био је мостарски ђак прве основне, а потом и стручне занатске школе. Од дечаштва био је аматер мостарског Абрашевића као члан хора и глумац.

Рођени Мостарац који је шездесет година живота провео у Новом Саду испред стана је нестрпљиво чекао тим Музичке плетенице. Између Новог Сада и Мостара испречила се географија за Михајла Мишу Онешчука коју је он побеђивао возовима: дугим, уморним, ноћним... Побеђивао је господин Онешчук ту географију и писмима у плавим или белим ковертама, свеједно, али оним који крећу из једне мало познате Новосадске улице са монолозима који су често мирисали на носталгију. Оперске арије, наполитанске песме, далматинске, па староградске и романсе, па народне српске, војвођанске, руске и можда још по неке чиниле су репертоар господина Михајла Мише Онешчука.

Радио Београд 1, 14:00.

 

 

Музичка плетеница Музичка плетеница

Autor:
Ненад Камиџорац

Мелодија, хармонија и ритам представљају «триест» сваке музичке форме, самим тим и народне музике која је, у оставштини, углавном стицала форму варошке музике јер је најчешће звучно бележена тек у градовима где су је изводили познати инетрпретатори којима је пружена шанса да наступају на Радио-програму или снимају тада популарне плоче на 78 обртаја. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи