Читај ми!

Празник виноградара и винара

Престижни Беч и његово историјско здање градске куће Rathaus било је домаћин винарима и дестилеријама из Србије и Републике Српске. Окупило се педесетак великих и малих произвођача врхунских ракија и вина. Аустријским трговцима, дистрибутерима и ресторатерима понуђени су тамјаника, смедеревка и прокупац, морава, али и наша одлична вина од иностраних сорти. Посетиоци су могли да открију богатство српске винске уметности и да уживају у укусима и аромама српских вина.

На празник Свети Трифун, резањем винове лозе, званично су почели послови у винограду. Тако је било и у Топличком крају, познатом по грожђу и добром вину које се прави од аутохтоне сорте прокупац. На овај дан виноградари излазе у виноград да орежу бар један чокот и полију га вином. Истичу да тако поштују обичаје и вековну традицију својих предака, верују да ће грожђе добро родити и да се овим даном буди природа.

У златиборском селу Мачкат одржана је Пршутијада. Учествовало је једанаест произвођача који су се такмичили у пет категорија. Традиционални начин производње који подразумева сушење производа на буковом дрвету, лежи у основи рецептуре за сувомеснате производе овога краја. Тајни рецепт се преноси с колена на колено.

Недељом за село

Autor:
Душан Величковић

Аграрна политика, пољопривреда и живот на селу, то су теме емисије Недељом за село која се емитује нa таласима Првог програма Радио Београда од 16. јуна 1946. године. [ детаљније ]

Коментари

Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом
Predmeti od onixa
Уникатни украси од оникса