Читај ми!

Михаило Миша Јанкетић

У Библиотеци града Београда маја месеца 2000. године глумац Михаило Миша Јанкетић обележио је 40 година уметничког рада. Том приликом он се сетио својих почетака, прве улоге и свог уласка у Југосовенско драмско позориште чији је члан био до 1998. Говорио је и о улогама које су обележиле његову младост и o представама које су утицале на његов живот: „Кад су цветале тикве", „Прљаве руке" и "Злочин и казна".

 

Пред многобројном публиком са глумцем разговара новинар Феликс Пашић а захваљујући разговору сачуваном у тонском архиву Радио Београда у вечерашњој емисији „ Код два бела голуба" слушаћете казивања Михаила Мише Јанкетића о животу и позоришту, о првим и битним улогама, о одрастању у Црној Гори, о доласку у Београд,о школовању и студијама , о родитељима и породици.

Глумачки пут је Михаила Мишу Јaнкетића водио од улога храбрих младића преко улога карактерних хероја, до улога историјских личности. Био је војвода Живојин Мишић, Марко Миљанов, књаз Никола, кнез Милош Обреновић...Играо је и Стаљина и Јосипа Броза Тита. Био је Благоје у „Путујућем позоришту Шопаловић" Љубомира Симовића, Гавриловић у Стеријиним „Родољупцима" ,Јеврем Грујић у Нушићевом „Народном посалнику".

Поред награда које је добио за глумачка остварења у позоришту, Михаило Миша Јанкетић добитник је и награде Удружења филмских уметника „Павле Вуисић" за животно дело. „Сан" Пурише Ђорђевића, „Хороскоп" Боре Драшковића, „Зимовање у Јакобсфелду" Бранка Бауера, „ Како сам систематски уништен од идиота" Слободана Шијана, „Убиство на свиреп и подмукао начин из ниских побуда" Жике Митровића само су неки од филмова у којима је остварио запажене улоге .

Аутор и уредник емисије Тамара Крстић

Музички уредник: Драган Димић

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво