Председник Вучић у Словачкој с премијерима Фицом и Орбаном

Председник Александар Вучић се састао са премијерима Словачке и Мађарске - Робертом Фицом и Виктором Орбаном - у словачком граду Комарну. На трилатералном састанку они разговарају о заштити граница Европске уније од илегалне миграције и јачању регионалне сарадње, али и о новим начинима да се зауставе илегалне миграције у Европу. Уочи састанка, Вучић је оценио да је за Србију од велике важности успостављање трилатералне сарадње у области миграција са - како је истакао - пријатељским земљама Словачком и Мађарском.

У Казању се одржава Самит БРИКС-а под мотом "Јачање мултилатерализма за праведан глобални развој и безбедност". Учесници ће разговарати о међународним проблемима, посебно о ситуацији на Блиском истоку, а разматраће се и пријем нових чланица. Последњег дана Самита, на састанку групације БРИКС плус, учествоваће представници 40-ак земаља. Нашу земљу представља четворочлана делегација, коју предводи потпредседник Владе Александар Вулин.

Израел наставља нападе на Појас Газе, Либан и Сирију. Најмање 15 људи је погинуло када је израелска војска напала групу Палестинаца у граду Бејт Лахија на северу Газе. Међу погинулима има жена и деце. Број убијених у израелском удару у близини главне болнице у Бејруту порастао је на 13, а 57 особа је рањено. Израелска војска погодила је и рафинерију нафте у сиријском граду Хомсу. Амерички државни секретар Ентони Блинкен састаће се у Израелу с лидерима те земље.

Настављени су сукоби и на украјинском фронту. Најтеже борбе воде се на покровском, кураховском и купјанском правцу. На удару руских снага су Суми и Херсон. Руски ПВО оборио је дронове изнад Брјанске и Белгородске области. Украјинци су гађали Горловку, Доњецк и Тулску област. Велика Британија ће дати зајам Украјини од готово 3 милијарде долара као део много већег кредита од чланица Групе седам - новац ће пре свега бити намењен куповини оружја и обнови оштећене инфраструктуре.

Уредник и водитељ: Слободан Петровић

Уредници вести: Реља Трајковић и Ирена Јеловац

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи