Велики школски час

Централна комеморативна свечаност - Велики школски час - поводом обележавања Дана сећања на српске жртве у Другом светском рату, одржана је у Спомен-парку у Шумарицама, у присуству државних званичника, представника дипломатског кора и више хиљада грађана. Министар Немања Старовић, у својству изасланика председника Србије, положио је венац на хумку стрељаних ђака и професора. Венце су, између осталих, положили и градоначелник Крагујевца, ученици Прве крагујевачке гимназије, представници градова побратима и амбасадори бројних земаља из Европе и света. На Великом школском часу изведена је поема „Лекције из памћења" књижевника Драгана Хамовића, у режији Небојше Дугалића. Немачке окупационе снаге су 21. октобра 1941. године - у знак одмазде стрељале скоро 3000 цивила из Крагујевца и околних села, међу којима је било и ђака и професора Прве крагујевачке гимназије.

Председник Александар Вучић разговарао је са председницом Одбора за спољну политику и одбрану Сената Италије Стефанијом Кракси о најважнијим питањима сарадње двеју земаља, као и о регионалним и европским изазовима. Он је на Инстаграм налогу навео да су разменили мишљења о новим пројектима који би допринели даљем развоју партнерских односа, са посебним фокусом на инвестирање и трговинску размену. Вучић је истакао посвећеност Србије европским интеграцијама и додао да је наша земља на том путу спровела многе реформе.

Београд је увек опредељен за дијалог, али је Приштини проблем да разговара о Заједници српских општина и испуњењу претходно договорених споразума, изјавио је директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић. Он је рекао да не може ништа да очекује од предстојеће рунде дијалога у Бриселу, најављене за 24-ти октобар јер је, каже, поучен искуством из ранијих преговора. Указао је да Србија мора да буде мудра и одлучна у настојању да одбрани и сачува српски народ у јужној покрајини.

Најважније је да Срби на Косову и Метохији живе као нормални европски грађани, рекао је за Јутарњи програм ЕР-ТЕ-ЕС-а помоћник америчког државног секретара задужен за Европу и Азију Џејмс О'Брајан. Поводом оснивања Заједнице српских општина, он је истакао да је потребно поштовати споразуме, да нацрт Статута мора да прихвати Уставни суд, али и да је неопходан шири разговор како би Срби на Косову и Метохији били интегрисани и на југу и на северу покрајине.

У Специјалном суду у Београду саслушањем сведока настављено је суђење Урошу Блажићу и његовом оцу Радиши Блажићу. Исказе су дали оштећена Андријана Митровић, деда и ујна оптуженог и браћа двојице убијених младића. Урош Блажић је признао да је 4-ог маја прошле године убио девет и ранио 12 младих у селима Дубона и Мало Орашје, док је његов отац негирао да је набавио оружје којим је злочин почињен. Наставак суђења заказан је за 28-ми октобар, када ће бити саслушани вештаци, прегледани снимци које је доставило тужилаштво и читани писани докази. Виши суд у Смедереву заказао је за новембар завршне речи у поступку против Уроша Блажића.

Уредник емисије Наташа Ракетић.

Уредници вести Ирена Јеловац и Марица Сердар.

Продуцент Љубинка Добриловић.

 

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи