Београд обележава 8 деценија од ослобођења у Другом светском рату

На данашњи дан пре 80 година, ослобођен је Београд у Другом светском рату - заједничким снагама Народноослободилачке војске Југославије и Црвене армије. Борба је трајала десетак дана, а током ослобађања погинуло је скоро 3 хиљаде бораца Народноослободилачке војске Југославије и око хиљаду совјетских војника. Председник Александар Вучић положио је венац на споменик Незнаном јунаку, и поручио да храброст наших предака у борби за правду против многоструко јачих непријатеља никада неће пасти у заборав. Он је потом на отварању "Војна дипломатија на путу ка слободи", обраћајући се на руском језику, истакао да је ослобођење Београда симбол савезништва између југословенских и совјетских јединица уједињених у борби против фашизма. Заменик председника Савета Руске Федерације Константин Косачов нагласио је да се ослобођење Београда слави и у Русији.

Државну церемонију полагања венаца код Споменика совјетским пилотима предводио је изасланик председника Србије министар Немања Старовић. Министри у Влади Србије, предстанвици града и руски амбасадор Александар Боцан-Харченко положили су венце у Спомен-комплексу "Гробље ослободилаца Београда". Потом је кренула шетња Бесмртног пука од Новог гробља до Трга републике.

Председник Вучић разговарао је телефоном са руским колегом Владимиром Путином о свим актуелним политичким и економским темама. Нада се да Србија неће уводити санкције Русији, истакао је председник и захвалио Путину за подршку територијалном интегритету Србије. Вучић је новинарима пренео да је то био пријатељски разговор, као и да је Путин више пута поручио да оно што је добро за Србију, јесте добро и за Русију. Такође, председник је нагласио да је добио позив од Путина да 9-ог маја следеће године присуствује обележавању 80. годишњице победе над нацизмом.

На Београдском сајму, упоредо са Сајмом књига, одржава се и Сајам образовања и наставних средстава. Представиће се талентовани предшколци, ученици и студенти, као и васпитачи, наставници и професори из целе Србије.

Светислав Пешић остаје селектор кошаркашке репрезентације Србије, саопштио је председник Савеза Небојша Човић. Потписани уговор важи до 30-ог септембра наредне године, уз могућност продужења сарадње. Пешић је рекао како се нада да је испунио жељу играча, јавности и Кошаркашког савеза.

Уредник емисије Наташа Ракетић
Уредници вести Реља Трајковић и Марица Сердар
Продуцент Срђан Манојловић

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи