Читај ми!

10. самит Берлинског процеса

У главном граду Немачке одржава се самит Берлинског процеса. Платформа за јачање сарадње Западног Балкана и Европске уније обележава деценију постојања. Србију представља премијер Милош Вучевић. Немачки канцелар Олаф Шолц је на отварању поручио Београду и Приштини да само потпуно спровођење већ постигнутих споразума води ка Европској унији. Приступање Западног Балкана је геополитички приоритет, нагласио је европски комесар Оливер Вархељи. Претходно је председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен рекла да се разговара о будућности у којој ће свих шест партнера са Западног Балкана бити део Европске уније.

Председник Александар Вучић састао се са чланицом Централног комитета Комунистичке партије Кине и директорком Канцеларије Државне комисије за реформу јавног сектора Ли Сијаосин. Разменили су мишљења о свим темама од обостраног интереса ради унапређења, како су истакли, одличне сарадње двеју земаља. Председник је захвалио Кини на принципијелној позицији повом питања Косова и Метохије, као и на доследној подршци очувању нашег територијалног интегритета и суверенитета.

Претходно, Вучић је разговарао са делегацијом Међународног монетарног фонда. Шеф те мисије Донал Макгетиган честитао је на постизању
инвестиционог рејтинга, али је нагласио да је важно поштовати фискална правила, посебно када је реч о платама и пензијама. Председник је истакао да је Србија посвећена даљем спровођењу структурних реформи, укључујући оне у енергетском сектору и у управљању јавним предузећима.

У Женеви се одржава Генерална дебата на 149. Скупштини Интерпарламентарне уније. Српске парламентарце предводи потпредседница
Скупштине Сузана Пауновић. Тема овогодишње дебате је "Коришћење науке, технологије и иновација ради мирније и одрживе будућности". Планирано је да се потпредседница парламента обрати сутра.

Хезболах је испалио пројектиле на поморску базу Стела Марис у близини лучког града Хаифе, на северу Израела. Како је саопштено, то је одговор на израелски напад прошлог месеца у којем је убијен лидер Хезболаха Хасан Насралах. Најмање 20 Палестинаца убијено је у избегличком кампу Нусеират у Гази. Израелска војска је потврдила да су четири војника погинула, а 58 их је рањено у нападу Хезболаха дроном на војну базу на северу земље.

Нобелову награду за економију добили су Американци Дарон Асемоглу, Сајмон Џонсон и Џејмс Робинсон, за студије о томе како се институције формирају и утичу на просперитет. Награда Шведске банке за економске науке, у знак сећања на Алфреда Нобела, додељује се сваке године за вансеријске интелектуалне доприносе у области економије.

На Београдском сајму отворени су 19-ти Међународни сајам енергетике и 20-ти Међународни сајам заштите животне средине и природних ресурса. Сајмови се одржавају под слоганом „Порука је у природи". Присутно је више од 50 излагача. Манифестације трају до среде.

Уредник и водитељ: Мирослав Војводић.

Уредници вести: Марица Сердар и Владимир Михајловић.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи