Читај ми!

Србија добила инвестициони кредитни рејтинг

Србија је први пут у својој историји добила инвестициони кредитни рејтинг. Тиме је наша земља постигла значајну прекретницу у свом економском развоју, саопштио је председник Александар Вучић и оценио да добијање рејтинга инвестиционог ранга отвара врата нижим трошковима финансирања, већем приступу међународним тржиштима капитала и повећаном поверењу инвеститора. Министар финансија Синиша Мали изјавио је да Србија више није земља у развоју, већ земља потенцијала и нових улагања, што је, каже, најбољи сигнал младима да остану у земљи. Гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић истче да је то историјски искорак којим се потврђује да је Србија ушла у ред земаља које су посебно важне на светској инвестиционој мапи.

Председник Александар Вучић дочекао је на Аеродрому Никола Тесла председника Уједињених Арапских Емирата шеика Мохамеда бин Заједа ел Нахјана, који борави у радној посети Србији. Вучић је Инстаграму навео да је председник Бин Зајед много више од пријатеља и да он своју другу кућу има у Србији, земљи која "памти сву подршку, братски однос, поштовање и несебичну помоћ коју нам је дао када нам је највише била потребна".
 
Настављена је потрага за десетинама људи који се воде као нестали после поплава у Босни и Херцеговини. Влада Херцеговачко-неретванског кантона саопштила је да је на том подручју страдало 13 особа, од тога 12 у Доњој Јабланици, где је ситуација најкритичнија. Три особе погинуле су у Фојници, па је укупан број страдалих у Федерацији 16, наведено је у саопштењу. Тешка ситуација је и у Коњицу, Кисељаку и Крешеву. Активирана су бројна клизишта која су оставила пустош и нанела немерљиву штету. Патријарх српски Порфирије дао је налог да се најугроженијим породицама у катастрофалним поплавама у Херцеговини, преко Епархије захумско-херцеговачке, упути једнократна помоћ од 100.000 евра.
 
Јутро у Бејруту почело је уз експлозије. Израелска војска је издала два упозорења за евакуацију. Израелске бомбе погодиле су више десетина Хезболахових циљева у Либану. Тамошње власти тврде да има жртава. Хезболах је спреман за копнене борбе и упозорава Израел да ће спречити његово напредовање у Либану. Кажу, Хезболахове ракете достигле су домет од 150 километара. Почела је евакуација страних државаљана из Либана.
 
Руска војска заузела је насеље Желано Друго у Доњецкој области. Председник Украјине Володимир Зеленски каже да ће на састанку, који ће бити одржан 12-ог октобра у бази Рамштајн у Немачкој, представити "план победе", којим се предвиђају кораци за окончање рата са Русијом.
 
Српски тенисер Миомир Кецмановић изгубио је од Аустралијанца Алексеја Попирина са 2:0, по сетовима 6:3, 6:2 у другом колу Мастерса у Шангају. Новак Ђоковић победио Американца Алекса Микелсена.
 
Уредник емисије Наташа Ракетић
Уредници вести Реља Трајковић и Тина Амић
Продуцент Срђан Манојловић
Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи