Читај ми!

Свечана академија поводом 100 година Радио Београда, пренос

Првог октобра 1924. године, покретањем програма станице „Београд–Раковица“, почео је развој радио-дифузије у Србији и развој Радио Београда - националне, културне и медијске установе највишег ранга. На преласку из века у век, Радио Београд емитује 9 радио програма, прилагођених савременим слушалачким навикама. Поводом овог значајног јубилеја, од 13 часова директно преносимо свечану академију из Камене сале у Радио Београду.

На академији ће бити уручено признање Златни микрофон, Небојши Николићу ( Радио Београд 1) и Ксенији Стевановић (Радио Београд 3).

Ксенија Стевановић је завршила студије музикологије на Факултету музичке уметности у Београду. Две деценије ради као музички уредник на Трећем програму Радио Београда где је још од друге године студија почела да пише и објављује критичке осврте.

Њена интересовања још из студентских дана за експерименталну и електронску музику. Обогатила су етар емисијом „Имагинарни пејзажи“ у којој су представљеби водећи светски и домаћи радови на овом пољу.

Активно је учествовала у ревитализацији уређаја „Синти 100“ у Електронском студију Радио Београда, иницирала и учествовала у бројним пројектима у којима је ревитализовано наше електро-акустичко наслеђе, организовала  радионице  у Електронском студију и гостовања водећих композитора електроакустичке музике.

Синоним је и за емисију „Студио 6“, довела је Међународни Рострум композитора у Београд, дугогодишња је уредница емисије посвећене оперској уметности и бројних оперских преноса са сцена у Европи и Америци.

Уредница је и емисија „Музика вива“, „Антологија српске музике“, „Сублимне фреквенције“… Од 2018. налази се на месту заменика главног уредника Трећег програма Радио Београда.

Небојша Николић је студије новинарства завршио 1991. године на Факултету политичких наука у Сарајеву. Те и следеће године радио је као хонорарни дописник Радио Београда из овог града.

Убрзо, његово име постаје симбол за Деск Радио Београда, квалитетно уређивање информативних емисија Радио Београд, Јутарњег и Вечерњег дневника, централне информативне емисије „Новости дана“, ноћног деска, био је уредник Дописничке редакције првог програма… 

За више од три деценије рада у информативном деску, месту које захтева посебне новинарске вештине – пре свега брзину, прецизност, смиреност, хладнокрвност, рад под притиском, али и одличну комуникацију са тимом – на месту које производи вести на сваких сат времена, не за један него за ТРИ програма, заслужио је апсолутно поверење како колега, тако и слушалаца.

Изнад свега, новинарска професионалност у најтежим и у врло стресним ситуацијама, спремност на преузимање одговорности, приврженост овом позиву и непогрешиви осећај за новинарску вест – само су неке од карактеристика овогодишњег лауреата награде „Златни микрофон“, Небојше Николића.

Осим директора Милана Недића, на академији ће говорити и један од најстаријих новинара Милош Јевтић, Патријарх Српски Господин Порфирије и министар информисања и телекомуникација у Влади Србије Дејан Ристић.

Водитељи свечане академије су Александра Паладин и Ранко Стојиловић.

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи