Читај ми!

Рат на Блиском истоку - година без краја

На измаку прве године рата на Блиском истоку, који је прошао кроз разне фазе, сукоб се распламсава. Тезиште борби са југа и Појаса газе преноси се на северне границе Израела и Либан. Настојећи да уздрма Хезболах, палестинско војно крило на југу Либана, Израел је претходних дана извео више ваздушних удара у суседној држави. Бомбе су бачене и на Бејрут. Погођене су стамбене четврти, а међу жртвама било је и деце. О новој ескалацији сукоба и перспективи једногодишњег рата, говори Душан Пророковић са Института за међународну политику и привреду

Светски дан борбе против лимфома и ове године се, низом акција и манифестација обележава током септембра месеца у организацији Удружења пацијената оболелих од лимфома- ЛИПА. На Цветном тргу у Београду недавно је приређена изложба слика излечених болесника, којом је скренута пажња на проблеме с којима се суочавају и пацијенти и њихове породице. Рано препознавање симптома, правовремени одлазак лекару и адекватна терапија, кључ су за излечење лимфома и других подтипова ове болести. О положају особа које живе са лимфомом и бољој доступности иновативним лековима, колегиница Марина Стојадиновић је разговарала са председницом Удружења ЛИПА Мајом Марковић.

Нишлија Милош Петковић један је од најчитанијих и најпродуктивнијих младих писаца са простора бивше Југославије. Он је драмски писац, сценариста, друштвени активиста, уметнички директор Фестивала фантастике у Нишу и предавач у школама креативног писања. За њега Гале Кербер каже да је човек који путује кроз време и зато остаје вечно млад, увек нов, непоновљив и радо читан. На српској књижевној сцени дебитовао је пре 16 година трилогијом епске фантастике „Вукови судбине“, која је, до сада, штампана у пет издања. У овом жанру, али са елементима словенске митологије је и његова наредна трилогија „Перунов Хроничар“, која је стекла култни статус међу љубитељима жанра у Србији и региону. Седам романа Милоша Петковића уврштено је на списак изборне лектире Читалића, како за основну тако и за средњу школу. Оснивач је удружења љубитеља фантастике „Ордо Дракониш“ из Ниша. За Магазин Петковић говори о фантастичном свету фантастике и њеном путу до читаоца.

У нашој рубрици „Из тонског архива“ чућете Дејана Медаковића, академика, историчара уметности, универзитетског професора и књижевника. У емисији „Код два бела голуба“ са њим је 1989-е разговарала Сања Чупић.

 

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи