Читај ми!

Сунцокрет најбоље поднео сушу

Жетва ратарских култура је при крају. Губици од суше нису мали али биланси трговина показују другачије. У првих 7 месеци ове године дуплиран је промет у односу на исти период прошле године. Шта смо и колико пожњели, каква је година иза нас? Да ли је зарада од пожњевеног рода довољна за квалитетну предстојећу јесењу сетву и како ће пољопривредници финансирати предстојећу сетву питали смо професоре земунског пољопривредног факултета.

Суша је донела бројне неприлике пољопривредницима, а изузетак нису ни воћари ни виноградари. Уместо да тек почне, берба грожђа у суботичко-хоргошкој пешчари углавном је завршена. Србија има неколико виноградарских рејона и близу 500 винарија. Извозни потенцијали су велики, а на питање да ли се и на који начин користи ова шанса, одговор смо потражили у околини Крушевца, где се на трагу винове лозе живи вековима.

Тешка година и за произвођаче паприке у лесковачком крају. Са жегом су се изборили захваљујући системима за наводњавање, али обилне кише у јуну и болести уништиле су први род. Берба другог рода паприке готово да није ни почела па касни и сезона припремања лесковачког ајвара.

 

Коментари

Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом
Predmeti od onixa
Уникатни украси од оникса