Читај ми!

Параолимпијцу Небојши Ђурићу враћена сребрна медаља

На северу Косова и Метохије полиција пети дан држи у блокади зграде српских институција. Запосленима такозвана косовска полиција ни данас није дозволила да додју на своја радна места. Окупљени грађани су поручили да ће упркос свему остати на својим огњиштима и да их нико неће протерати. Припадници карабињера на главном мосту на Ибру у Косовској Митровици су присутни са неколико блиндираних и теренских возила.

Председник Србије Александар Вучић, уз срдачну добродошлицу, примио је акредитивна писма новоименованих амбасадора Швајцарске, Израела, Шведске, Данске и Чешке.У разговору са амбасадорком Швајцарске Ан Лугон-Мулен, Вучић је истакао да је чланство у Европској унији стратешко опредељење Србије, а питање Косова и Метохије од највишег националног значаја. Разговарајући са амабасадорком Израела Авивит Бар-Илан, председник је нагласио да је интензивирање дипломатских напора у циљу постизања одрживог мира у свим актуелним сукобима од пресудног значаја за будућност глобалног поретка. Амбасадорки Шведске Шарлоте Самелин потврдио је опредељење Србије да да пун допринос регионалној стабилности. Председник је амбасадорима Данске и Чешке, Перниле Делер Кардел и Јану Бондију, поручио - да Србија цени подршку тих земаља процесу проширења Европске уније, а посебно путу Србије ка пуноправном чланству.

Премијер Милош Вучевић изјавио је, после обиласка нове спортске сале у Основној школи "Десанка Максимовић" у Новом Пазару, да радимо и живимо заједно и да не треба да дозволимо да нас било ко дели. Како је истакао, овакву халу за велика спортска такмичења немају све општине и градови и да је ово победа Новог Пазара, али и целе државе. Вучевић је нагласио како је најважније да се заврши Клиничко-болнички центар у том граду и најавио да ће ускоро бити отворен иновациони научно-технолошки парк, први у том делу Србије.

Пожар који је избио на неприступачном терену у околини Аранђеловца, између Гараша и Даросаве, активан је 20 сати. У гашењу је учествовало више од 40 ватрогасаца, али домаћинства за сада нису угрожена. Стигли су и хеликоптери Војске и МУП-а Србије који пуне канистере водом на Гарашком језеру и посипају локацију која гори, а до које је тешко прићи. Начелник сектора за ванредне ситуације у Крагујевцу, Зоран Кочовић рекао је да је пожар на три од четири места локализован.

Украјинска војска је саопштила да се борбе воде на осам праваца. У руском нападу са две балистичке ракете на Полтаву погинула је 41 особа, а више од 180 је повредјено. Кијев извештава да су у руском нападу погинуле особе и у Купјанску, Селидову, а гранатирани су Кијев и Сумска област. Москва истиче да су руске трупе заузеле још једно место у Доњецкој области. Шеф руске државне компаније за нуклеарну енергију Росатом рекао је да Москва види веома висок ризик од напада на нуклеарну електрану у региону Курск.

Израел је наставио са офанзивом на Западну обалу. Израелска војска објавила је да је срушила километарски дуг Хамасов тунел на северу појаса Газе,а унутра су трупе пронашле оружје, електричну инфраструктуру и пругу за транспорт опреме. Командант Хамаса који је предводио напад на Нетив Хасару 7-ог октобра убијен је у ваздушном нападу на Појас Газе, потврдила је израелска војска. Додаје се да је страдало и 7 његових сабораца. На удару је и избеглички камп Тулкарем. Има жртава. У Савету безбедности Уједињених нација сутра ће се расправљати о таоцима које држи Хамас. У Појасу Газе је за два дана вакцинисано 159 хиљада деце против дечије парализе.

Организатори Параолимпијских игара у Паризу вратили су сребрну медаљу српском параатлетичару Небојши Ђурићу, потврдио је председник Параолимпијског комитета Србије Зоран Мићовић. То је укупно трећа медаља за Србију на Играма у Паризу.

Српски парастонотенисер Митар Паликућа освојио је бронзану медаљу на Играма у Паризу, иако је у полуфиналу турнира поражен од Ченг Мин Чиха из Кинеског Тајпеја са 3:0 у сетовима.

Уредник емисије Наташа Ракетић.

Уредници вести Ирена Јеловац и Марица Сердар.

Продуцент Љубинка Добриловић.

 

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару