Читај ми!

КиМ: Зграде српских институција и даље блокиране

На Косову и Метохији је мирно, али напето после јучерашњег упада специјалаца такозване косовске полиције у зграде Привремених органа Владе Србије у 4 општине на северу покрајине. Испред тих зграда и даље су распоређени припадници полиције. Кфор је појачао присуство на главном мосту у Косовској Митровици. Позиву Српске листе на хитан састанак поводом најновије кризе коју је изазвао Аљбин Курти одазвали су се сви амбасадори Квинте.

Председник Александар Вучић изјавио је да је важно то што су и Европљани и Американци осудили премијера привремених институција самоуправе у Приштини Аљбина Куртија за упад приштинских снага на север Косова и Метохије, додајући да "полако али сигурно" цео свет почиње да разуме ко је тај који стварно и суштински прави проблеме у региону. Додао је да ће Србија да се понаша одговорно, као и да је о ситуацији на Косову и Метохији разговарао са Мирославом Лајчаком.

Председник Србије изјавио је на панелу "Придруживање Западног Балкана ЕУ" на Глобалном безбедносном форуму "ГЛОБСЕЦ 2024" у Прагу, да није оптимиста по питању процеса интеграције Србије у ЕУ до 2028. године и да не верује да ће се то догодити 2028. године, као и да је његова процена да се то неће догодити пре 2030. године. Вучић има и низ билатералних састанака са европским званичницима.

Настављене су борбе у руској курској области. Главнокомандујући украјинских оружаних снага Олександр Сирски тврди да су кијевске трупе у тој области напредовале још два километра. Тешки окршаји код Покровска, Часовог Јара и у Запорошкој области.

Израелска војска наставља велику офанзиву у Западној обали. Уједињене нације су упозориле да опсада града Џенина оставља палестинске становнике без хране, воде и струје. Четири Палестинца погинула су у израелском нападу на конвој помоћи у Рафи на југу Појаса Газе. Око 40 ракета испаљено је из Либана на Западну Галилеју. Израелске снаге погодило је неколико ракетних бацача Хезболаха у јужном Либану.

Уредник и водитељ: Слободан Петровић

Уреднициц вести: Ирена Јеловац и Ненад Селаковић

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару