Раније бербе у Србији

Општина Варварин има и своје Орашје , кажу село добрих луди које је добило име по бројним стаблима ораха. Данас их има мање него некада али зато овде има и људи који се баве производњом ружа. Таква је породица Горана Николића.

Климатске промене пореметиле су календар пољопривредних радова. Пораст температуре и све већи и дужи сушни периоди представљају изазов за српску пољопривреду. Због климатских промена порасле су потребе за наводњавањем. У којим деловима Србије је најпотребније наводњавање, а који делови Србије имају већу отпорност на суше?

Министартво пољопривреде најавило је измене закона, како би субвенције добијали они који обрађују земљиште, а не и они који га само издају у закуп. Како ће се спречавати злоупотребе, колико је ко на добитку - после повећања субвенција, када почиње њихова исплата? Почетком месеца постигнута су два споразума са пољопривредницима. Први са ратарима други са сточарима.

У подјастребачким селима у јеку је берба шљива, која је због временских прилика раније сазрела. Произвођаче, уз слабији род брине и мала откупна цена, па ће већина овог воћа завршити у ракији. Неизвесност је многе натерала да претходних година уложе у прерађивачке капацитете и заокруже производњу, а традиционална манифестација "Дани шљиве" у Блацу, место је где излажу производе и размењују искуства.

Недељом за село

Autor:
Душан Величковић

Аграрна политика, пољопривреда и живот на селу, то су теме емисије Недељом за село која се емитује нa таласима Првог програма Радио Београда од 16. јуна 1946. године. [ детаљније ]

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару