Читај ми!

Минималац већи 13,7 одсто

Минимална цена рада за 2025-ту годину износиће 53 хиљаде 592 динара, што је 13,7 одсто више од минималца за ову годину, договорено је на седници Социјално-економског савета. Премијер Милош Вучевић је рекао да је ово први пут после шест година да се одлука донесе дијалогом на Социјално-економском савету, а не да је Влада доноси једнострано. Министар финасија Синиша Мали оценио је да је велика ствар што је одлука о висини минималне зараде донета консензусом и што она покрива минималну потрошачку корпу.

Председник Александар Вучић изјавио је да је повећање минималне зараде на 53.592 динара "велики успех". Он је честитао Влади Србије на томе. Учествујући на састанку посвећеном пројекту Јадар, председник је позвао представнике научне заједнице да узму учешће у том пројекту. Истакао је да ће се власт руководити њиховим закључцима.

На Старој планини већ данима траје борба ватрогасаца и добровољаца са ватреном стихијом. У пожару је до сада изгорело више од 2500 хектара ниског растиња, листопадних шума и четинара. Гори и на Бељаници код Жагубице и у општини Кучево. Ширење пожара ка селима је заустављено, али још има делова којима ватрогасци не могу да приђу и обуздају ватру. На терену су даноноћно ватрогасци, екипе предузећа "Србијашуме", ватрогасци добровољци, мештани.

Настављени су сукоби у Украјини. Најмање четири особе страдале су у руском нападу на хотел у Кривом Рогу. Украјинска војска је саопштила да је оборила руски борбени авион Сухој 25, који је летео у правцу Краматорска. Русија је оборила 12 украјинских дронова изнад Вороњежа и Ростова, где се запалило складиште нафте. Гори и складиште нафте у руској области Киров. Руска војска тврди да напредује у Доњецкој области.

У израелским рацијама и нападима у неколико градова на Западној обали, страдало је 9 Палестинаца. Настављени су и напади на Газу и Кан Јунис. Израелски тенкови окупирали су Деир ел Балаху. Гађан је избеглички камп у Магази.

Филм "Битлђус Битлђус" Тима Бартона, отвориће вечерас 81. Медјународни филмски фестивал у Венецији  док ће почасног Златног лава добити америчка глумица Сигурни Вивер, најавили су раније организатори. До 7-ог септембра, укупно 21 филм биће у конкуренцији за Златног лава за најбољи филм.

У Паризу почињу Параолимпијске игре, церемонијом свечаног отварања на Тргу Конкорд и на Јелисејским пољима, уз учешће 4.400 спортиста и 182 делегације. Србију ће представљати 23 спортиста у 8 спортова. Заставу Србије на свечаном дефилеу носиће параатлетичари Жељко Димитријевић и Сашка Соколов.

Фудбалери Црвене Звезде дочекују норвешки Бодо Глимт у реванш мечу плеј офа Лиге Шампиона. Пренос меча од 21 сат је на првом програму Радио Београда.  Три сата раније фудбалери Партизана играју реванш меч плеј офа Лиге Конференција против белгијског Гента.

У Њујорку, у другом колу ЈУ-ЕС Опена српски дерби - играће Новак Ђоковић и Ласло Ђере. На терен излазе око 2 сата и  30 минута иза
поноћи. Око 21 сат, у другом колу, Миомир Кецмановић играће против Италијана Лоренца Музетија.

Уредник и водитељ Мирослав Војводић.

Уредници вести Ирена Јеловац  и Марица Сердар.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару