Читај ми!

Још траје борба са пожарима на Старој планини

Пожар на Старој планини још није угашен, али је данас ситуација боља него јуче, јер више нису угрожена насељена места. Ватрогасци и мештани успели су да одбране села Басара и Крупац. Од јутрос је, захваљујући чешћим налетима хеликоптера, спречено ширење пожара. Са ватреном стихијом на терену се бори око 200 људи, а поред припадника ватрогасних јединица из целе Србије, у гашењу учествују радници јавних предузећа и добровољци. Јавно-предузеће Србијашуме апелује на грађане да заштите шуме од пожара и да не ложе ватру у близини шума и не бацају опушке. Из "Србијашума" моле и да се не пали коров, биљни и други материјали на пољопривредном земљишту.  

Руске трупе извеле су ракетне нападе на украјинске аеродроме, потврдило је Министарство одбране Русије. Наводи се да су сви циљеви погођени. Експлозије су се чуле у Кијеву, Запорошкој, Сумској и Хмељничкој области. Председник Украјине Володимир Зеленски изјавио је да су у руским нападима 4 особе погинуле, а 16 је повређено. Директор Међународне агенције за атомску енергију Рафаел Гроси стигао је у нуклеарну електрану Курск, за коју је Москва саопштила да су је више пута нападале украјинске снаге. Помоћник председника Русије Николај Патрушев изјавио је да стране обавештајне службе спремају терористичке нападе на руску територију, усмерене против поморске инфраструктуре.

Најмање 18 људи, међу којима осморо деце, погинуло је у израелским ваздушним нападима у Појасу Газе, сапштили су палестински званичници. Напади су извршени у јужној Гази, и код Кан Јуниса. Од почетка рата Израела и Хамаса убијено је више од 40 хиљада Палестинаца, саопштило је Министарство здравља у Гази. Преговори о примирју и размени талаца настављају се у Каиру, изјавио је амерички саветник за националну безбедност Џон Кирби.

Министарство пољопривреде наредило је забрану увоза домаћих и дивљих оваца и коза како би се спречило уношење, ширење, појава и сузбијање заразне болести куга малих преживара. Наводи се да се забрањује и увоз и превоз кроз земљу расплодног материјала, као и меса, производа од меса и млека пореклом од домаћих и дивљих оваца и коза. Забрана се примењује на пошиљке пореклом из земаља у којима постоји сумња, односно потврда заразне болести куга малих преживара.

Србијавоз је саопштио да ће од 1-ог септембра путници који буду куповали карте преко мобилне апликације моћи да остваре попуст 10 одсто, уместо досадашњих 5, као и да се уводи фиксна накнада за куповину карата у возу која ће износити 500 динара. Како се наводи, накнада се уводи се ради ефикаснијег управљања капацитетима и обезбеђивања максималног комфора за путнике.   

Уредник емисије Наташа Ракетић.

Уредници вести Реља Трајковић и Марица Сердар.

Продуцент Љубинка Добриловић.


 

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару