Читај ми!

Рана берба грожђа

Плодна стишка равница одувек је била благородна за житеље њених села. Радјала је и рађа упркос бројним недаћама. Буде овде и великих киша, града суше. Ту су и проблеми са ценом тржишних вишкова. Земља је квалитетна, рађа, али тражи улагања, љубав, рад, посвећеност….Ова година, односно, ово лето је посебно искушење и за земљу и за људе. Мало падавина и тропске врелине. И наша новинарска екипа пошла је у то житородно српско подручје, да види биљке на ужареном сунцу и поприча са људима који са усевима живе и од којих живе. Пошли смо од Сиракова, села у коме тек неколицина мештана обрађује преко 100 хектара. Обилазећи Стиг дошли смо до Салаковца. И у том селу је тек неколицина великих ратара. Саша Стојановић обрадјује 75 хектара. Највише је кукуруза. На само неколико километара од Салаковца је Смољинац, највеће село у општини Мало Црниће. Село гастарбајтера, прелепих кућа и вредних ратара. Медју онима који су остали у селу су и три генерације Станојевића. Капитал, лепу кућу, нову механизацију и сложну породицу, Раде је током пола века бављења пољопривредом, стекао и формирао од земље, на трактору медју браздама, на киши, ветру, сунцу.

 Пошли смо од Сиракова, села у коме тек неколицина мештана обрађује преко 100 хектара. Обилазећи Стиг дошли смо до Салаковца. И у том селу је тек неколицина великих ратара. Саша Стојановић обрађује 75 хектара. Највише је кукуруза. На само неколико километара од Салаковца је Смољинац, највеће село у општини Мало Црниће. Село гастарбајтера, прелепих кућа и вредних ратара. Међу онима који су остали у селу су и три генерације Станојевића. Капитал, лепу кућу, нову механизацију и сложну породицу, Раде је током пола века бављења пољопривредом, стекао и формирао од земље, на трактору међу браздама, на киши, ветру, сунцу.

Дуго и сушно лето убрзало је вегетацију и смањило род код ратарских и повртарских култура. Врелина, температуре преко 40 степени и јако сунце убрзало је и зрење грождја па је већ почетком августа веома живо у српским виноградима. Упркос летњим врелинама на бројним фестивалима пију се врхунска вина. У Требињу је традиционални салон Жилавке. Август је месец када се у Немачкој пије ризлинг на фестивалима у Мозелу, Бернкастелкусу и Кохну. И Нишка трврђава окупила је винаре из земље и иностранства. Десетак километара од Књажевца у селу Потркање сместило се породично газдинство и винарија са вишегенерацијском традицијом браће Јовић. Грожђе се произведе у сопственим виноградима, на околним сунчаним брежуљцима на надморској висини 250 до 300 м. Климатски услови и утицај Старе планине и Тупижнице, које окружују књажевачко виногорје, обезбеђују одличне услове за гајење белих и црних сорти грожђа.

Уредник и водитељ Душан Величковић.

Недељом за село

Autor:
Душан Величковић

Аграрна политика, пољопривреда и живот на селу, то су теме емисије Недељом за село која се емитује нa таласима Првог програма Радио Београда од 16. јуна 1946. године. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару