Читај ми!

Олимпијски журнал - Париз 2024

Маскота Олимпијских игара у Паризу зове се Олимпијски Фриж, а инспирисана је традиционалним фригијским капама. Име и дизајн маскоте изабрани су као симболи слободе и француске републике.Овом фотографијом отварамо серију најава везаних за емисије којима пратимо највећу спортску манифестацију на свету. Четири године очекивања, четири године нада и најзад- плочници Париза, шармантна река Сена на чијим ће кристалима бити свечано отварање Олимпијских игара, прилика за спортисте са целе планете да остваре снове, да се искажу пред светом, постигну одличне резултате, донесу медаље себи и земљама из којих долазе.

Свечано отварање, дакле, први пут у историји ван спортских објеката, већ на реци. Иако ће многи детаљи бити непознати до самог краја, у церемонији отварања Олимпијских игара у Паризу ће учествовати најмање 100 бродова, као и 3.000 уметника.Церемонија почиње у 19.30 часова, трајаће око три и по сата. Посетоци и спортисти ће имати прилике да уживају у светлима града у сумрак. Бродови ће парадирати рутом дугом шест километара, дуж Сене, пролазећи испод најупечатљивијих париских мостова и поред симбола града попут Лувра или Норт Дама. Путовање ће се завршити надомак Ајфелове куле где ће се током вечери окупљенима обратити и француски председник Емануел Макрон. У главном граду земље галских петлова је и председник Републике Србије Александар Вучић.

Србију на Олимпијским играма у Паризу представља 113 спортиста. Последња вест гласи да је дозволу за учешће добио и рвач Михаил Катаја, па је наша делегација још бројнија од данас. Жеља је да се обори рекорд са прошлог такмичења, одржаног у Токију, где су наши спортисти освојили великих девет медаља. Јасно је као дан да свако од наших представника ко се отиснуо за Париз жели највише и најбоље, доста тога је до умећа и квалитета, али мало и фортуна мора бити на њиховој страни. Без сумње да ће дати све да обрадују Србију, а о ономе што раде у Паризу, како функционишу, како тренирају и како проводе време до изласка на терене и стазе- за ову специјализовану емисију говориће с лица места наше колеге Снежана Пантовић, Слободан Малетић и Дејан Николић.

 Већ у првом Олимпијском журналу бићемо у прилици да чујемо разговоре и изјаве у којима су главни протагонисти наши такмичари на Олимпијским играма. За Радио Београд 1 данас говоре рвач Александар Комаров, боксерка Сара Ћирковић, веслачица Јована Арсић, затим ватерполиста Душан Мандић, одбојкашице Маја Огњеновић и Бојана Миленковић, стрелци Зорана Аруновић и Дамир Микец, џудиста Александар Кукољ, одбојкашица Сара Лозо и други. Сазнаћемо распоред такмичења, почев од сутра, као и преноса на нашем програму.

Уз садржаје везане за Олимпијске игре, током емисије чућемо и разговор са Љубинком Друловићем, који коментарише први излазак српских фудбалских клубова у Европу ове јесени. Уз Горана Гордића, који је тон мајстор у Паризу, у реализацији емисије учествују и Дејан Булајић, Душан Ђукић и Ђорђе Радосављевић.

 
Уредник и водитељ је Жељко Стефановић   

 

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару