Читај ми!

Синдром хроничног умора је озбиљна претња здрављу

Шта је синдром хроничног умора и зашто се дуго и тешко лечи? Због те болести  се распадају бракови, неретко губи и посао јер болесника нико не разуме зато што све анализе показују да је здрав, а њему и даље није добро. О овој болести разговараћемо са проф. др Браниславом Миловановићем, интернистом кардиологом и неурокардиологом, шефом Неурокардиолошке лабораторије на Институту за кардиоваскуларне болести „Дедиње“, чланом Европске академије наука и уметности и редовним професором на Медицинском факултету у Београду. Први је у Србији, пре више од 20 година, увео нову медицинску дисциплину неурокардиологију по повратку са едукације у британској Лабораторији „Сент Мери“ код проф. др Кристофера Матеаса. Недавно је на Међународном конгресу неурокардиолога у Лондону имао запажено предавање о синдрому хроничног умора и данас ће, тим поводом, бити наш гост.

У рубрици радио-портрет ћемо представити сликара и писца Богдана Мишчевића(88) из Балтимора, наше горе лист, који више од пола века чува од заборава славне личности из српске историје и сликом и речју промишља о прецима и њиховим страдањима. То је учинио и на недавној изложби слика „Метафоричко путовање“ у београдској Галерији „Аксиос“. Његова слика „Српски тотем“ и роман „Боје ботичелијевог гласа“ шире истину о знаменитим Србима који су променили свет.

И крај емисије ће бити посвећен култури. У кући Ђуре Јакшића у Скадарлији отворени су „Дани сећања на глумца и књижевника Зорана Ранкића“. До наредног уторка, у оквиру ове манифестације, биће одржани изложба цртежа, књижевно вече и промоција монографије о свестраном уметнику и боему Ранкићу.

Уредник и водитељ Марина Стојадиновић.

Музички уредник Петар Вукосављевић.

Радио Београд Један, 10:05.

Насловна страница  –  проф. др Бранислав Миловановић (Фото/М. Стојадиновић)


Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет четири године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару