Читај ми!

Председница Европске банке за обнову и развој у посети Србији

Председник Александар Вучић разговарао је с председницом Европске банке за обнову и развој Одил Рено-Басо. Било је речи о пројектима у области енергетике и инфраструктуре, плану раста за Западни Балкан, као и потенцијалу Србије за нова улагања у оквиру Експа 2027. Вучић је на Инстаграму навео да је задовољан што Европска банка, као водећи институционални инвеститор у Србији, јача и шири своје активности у региону. „Тиме ће се у великој мери повећати конкурентност и подстаћи раст наше привреде", објавио је председник.

Са председницом Европске банке за обнову и развој Одил Рено-Басо разговарао је и премијер Милош Вучевић. Било је речи о приоритетним пројектима у сарадњи и истакао да је Влада Србије спремна да настави рад на започетим, али и новим пројектима у областима енергетике, обновљивих извора енергије, животне средине, инфраструктуре, као и у сектору информационих технологија.

У Бањалуци је одржана седница Народне скупштине Републике Српске само са једном тачком дневног реда  - обраћање председнице парламента Србије Ане Брнабић. Брнабићева  се посланицима обратила после усвајања Декларације на Свесрпском сабору у Београду. Истакла је да су на сабору у Београду позвали на мир, поштовање, пијетет према свим жртвама и пуно поштовање Дејтонског мировног споразума. Српско заједништво отвара врата за квалитетнији разговор са свима другима, рекла је Брнабићева посланицима парламента Српске.

У Вашингтону почиње тродневни самит НАТО-а, поводом 75-тогодишњице постојања тог војног савеза, а главна тема скупа биће потврђивање подршке Украјини. Како је најављено - на маргинама самита ће се састати амерички председник Џозеф Бајден и украјински лидер Володимир Зеленски. Србију представља шеф дипломатије Марко Ђурић. Поновио је да наша земља остаје чврсто при политици војне неутралности.

У Украјини је Дан жалости после јучерашњих напада руских снага у којима је погинуло више од 40 људи, а 150 рањено. У Кијеву је погођена дечја болница, за шта се две стране међусобно оптужују. Шефица посматачке мисије Уједињених нација у Украјини Данијел Бел изјавила је да је Дечија болница вероватно погођена руском ракетом. Због јучерашњих масовних руских напада у Украјини, за данас је заказана ванредна седница Савета безбедности.

Другог дана нове офанзиве на Појас Газе убијено је 18-оро Палестинаца. Израелски тенкови су заузели још три дела града Газе. Више хиљада Палестинаца напушта град. Сведоци преносе да је то међу најјачим израелским ударима у последњих 9 месеци.

Хамас упозорава да би ширење израелских војних операција могло имати катастрофалне последице по преговоре о прекиду ватре и ослобађању талаца. Нови председник Ирана Масуд Пезешкијан изјавио је да став Ирана према Израелу остаје непромењен.

У Вишем јавном тужилаштву у Зајечару за четвртак је заказано саслушање Дејана Д., једног од осумњичених за убиство двогодишње девојчице Данке Илић. Саслушање је недавно тражио сам осумњичени, који је после хапшења признао да су он и Срђан Ј. девојчицу ударили колима, ставили је у аутомобил и тело бацили на депонију. Други осумњичени, Срђан Ј. је негирао те наводе и бранио се ћутањем. Тело девојчице још није пронађено.

Фудбалери Шпаније и Француске играће од 21 час у полуфиналу Европског првенства. Пренос је на Првом програму наше телевизије. Сутра ће се у другом полуфиналу састати Енглеска и Холандија.

Уредник емисије Наташа Ракетић.

Уредници вести Владимир Михајловић и Ненад Селаковић.

Продуцент Љубинка Добриловић.

 

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару