Слатко кроз векове - од трпезе до музеја, од кухиње до путописа и дипломатије

Желимо да верујемо да и генерације рођене у 21. веку у Србији и даље имају маму, баку, тетку или комшиницу која још увек спрема слатко - посластицу која је дуго, дуго била један од симбола овдашњег кулинарства, неизоставно присутна у дугим, уредно поређаним редовима теглица у шпајзу, затим на истакнутом месту у кухињи, јер је комзумирањем слатка дан почињао или се заслађивао на самом измаку, а свакако на лепим послужавницима застртим миљеима као добродошлица знаним и незнаним гостима. Време највеће славе тог куваног слаткиша - који се описује као ни компот, ни џем, ни мед - за нама је, али зато Музеј слатка у Краљеву чува ту традицију, под‌једнако у већ поменутим теглицама, али и у причама. Једну такву поделиће са посетиоцима Дома Јеврема Грујића у Београду, у среду, 3. јула, када ће бити предавање и дегустација "Слатки путописи - незаборавни укус Србије". Тим поводом наша гошћа је др Лидија Цветић Вучковић, теоретичар уметности и медија, програмски директор Музеја слатка.

У "Магазину на Првом", као и сваког понедељка у години великог јубилеја наше куће, у рубрици "Из Тонског архива", чућемо још један незабораван глас и подсетити се глумачке легенде Љубе Тадића. А као и сваког првог понедељка у месецу, други сат "Магазина" резервисан је за контакт програм са слушаоцима.

Са вама - Елизабета Арсеновић

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару