Читај ми!

Слатко кроз векове - од трпезе до музеја, од кухиње до путописа и дипломатије

Желимо да верујемо да и генерације рођене у 21. веку у Србији и даље имају маму, баку, тетку или комшиницу која још увек спрема слатко - посластицу која је дуго, дуго била један од симбола овдашњег кулинарства, неизоставно присутна у дугим, уредно поређаним редовима теглица у шпајзу, затим на истакнутом месту у кухињи, јер је комзумирањем слатка дан почињао или се заслађивао на самом измаку, а свакако на лепим послужавницима застртим миљеима као добродошлица знаним и незнаним гостима. Време највеће славе тог куваног слаткиша - који се описује као ни компот, ни џем, ни мед - за нама је, али зато Музеј слатка у Краљеву чува ту традицију, под‌једнако у већ поменутим теглицама, али и у причама. Једну такву поделиће са посетиоцима Дома Јеврема Грујића у Београду, у среду, 3. јула, када ће бити предавање и дегустација "Слатки путописи - незаборавни укус Србије". Тим поводом наша гошћа је др Лидија Цветић Вучковић, теоретичар уметности и медија, програмски директор Музеја слатка.

У "Магазину на Првом", као и сваког понедељка у години великог јубилеја наше куће, у рубрици "Из Тонског архива", чућемо још један незабораван глас и подсетити се глумачке легенде Љубе Тадића. А као и сваког првог понедељка у месецу, други сат "Магазина" резервисан је за контакт програм са слушаоцима.

Са вама - Елизабета Арсеновић.

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње