Вучевић: Видовдан је угаони камен националног идентитета

Централна манифестација обележавања Видовдана и 635-те годишњице Косовског боја одржава се у Крушевцу и предводи је премијер Милош Вучевић. У Градској кући у Крушевцу завршена је свечана седница Владе, којој су присуствовали сви министри, начелник Генералштаба Милан Мојсиловић и градоначелник Крушевца Иван Манојловић. Премијер Вучевић је положио венце на Споменик Косовским јунацима, а у обраћању грађанима истакао да је Косовска битка дубоко урезана у националну свест, подсећајући нас на високу цену слободе. У манастиру Раваница претходно је служена видовданска литургија, као и парастос Светом кнезу Лазару и Косовским јунацима. Премијер Вучевић и гости су се затим поклонили испред кивота кнеза Лазара и упалили свеће. Делегација Владе обишла је и приказ оруђа и средстава из производног програма Одбрамбене индустрије Србије.

У јужној покрајини, Видовдан се обележава у порти цркве манастира Грачанице, као и на Газиместану. Литургију су свештеснтвом служили митрополит црногорскоприморски Јоаникије, епископ рашко призренски Теодосије, владика новобрдски Иларион и епископ захумско херецеговаћки Димитрије. И ове године поруке су да треба очувати национални идентитет, Србе на Косову и православне цркве.

Председник Александар Вучић честитао је грађанима Видовдан и рекао да је то "најважнији дан за Србе". "Сигуран сам да још много тога доброг можемо и морамо да урадимо за нашу Србију", навео је председник у видео поруци на Инстаграму.

Канцеларија за Косово и Метохију саопштила је да је пресуда против четворо Срба за умешаност у убиство Оливера Ивановића политички мотивисана и инструисана, уз оцену да је изрицање пресуде темпирано баш на Видовдан, како би се Приштина поново обрушила на Србе. Српска листа оценила је да пресуда представља наставак етничког чишћења Срба са Косова и Метохије кроз недвосмислено институционално насиље Приштине.

Израелска војска напала је милитанте Хамаса у школи у Кан Јунису која је, како тврде, била командни центар те групе. Уколико се не постигне примирије између Израела и Хамаса, амерички обавештајци очекују ескалацију са Хезболахом. На седници Савета безбедности Уједињених нација, представник УНИЦЕФ-а рекао је да се тела на хиљаде нестале деце налазе испод рушевина у Гази.

Седмоструки шампион Вимблдона и тренутно други играч света Новак Ђоковић учествоваће на Гренд слему у Лондону, а жребом је одлучено да ће му први противник бити Чех Вит Коприва. Новак ће током дана играти против Руса Данила Медведева на Ђорђо Армани тенис класику у клубу Харлингем.

Уредник емисије Наташа Ракетић
Уредници вести Реља Трајковић и Ненад Селаковић
Продуцент Бојана Туфегџић

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару