Нова рунда дијалога Београда и Приштине у Бриселу

Председник Александар Вучић састао се у Бриселу са председником Европског савета Шарлом Мишелом, генералним директором Директоријата Европске комисије за суседство и преговоре о проширењу Гертом Јаном Копманом и европским комесаром за суседску политику и проширење Оливером Вархељијем. Пренео им је да Србија остаје на европском путу. Разговарали су и о реформама, које Србија треба да предузме, као и о примени плана раста Европске уније за Западни Балкан ради приближавања јединственом тржишту Уније. Председник Вучић у Бриселу ће од 15 часова са премијером привремених институција Аљбином Куртијем и европским посредником Мирославом Лајчаком учествовати у новој рунди дијалога Београда и Приштине на највишем нивоу.

Приштинске власти забраниле су директору Канцеларије за Косово и Метохију Петру Петковићу да највећи празник Видовдан проведе са српским народом у јужној покрајини. Тиме Аљбин Курти, уочи нове рунде дијалога, ставља до знања да га не занима нормализација односа, саопштила је Канцеларија. Подсећа се да је због противправних забрана Приштине, Петковићу већ годину и по дана онемогућено да посети Космет и са Србима прослави празнике и уручи им помоћ.

Мађарска ће током председавања Европском унијом, које почиње 1-ог јула, отворити нова поглавља у приступним преговорима са Србијом и водити међувладине разговоре са свих пет кандидата са Западног Балкана како би се убрзало проширење Уније у том региону, изјавио је шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто.

Израелска војска наставила је операције дуж целог Појаса Газе, а само у последња 24 сата у гранатирању и војним операцијама погинуло је више десетина Палестинаца. Како је саопштено војска је убила оперативца Хамаса који је кријумчарио оружје. Јеменски Хути ракетом су гађали теретни брод око 96 километара јужно од јеменске луке Аден, али је пројектил пао у воду у близини пловила.

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров оценио је да је жеља администрације америчког председника Џозефа Бајдена да Русији нанесе "стратешки пораз" доживела крах. Неуспех је, каже, доживела и политика да се истовремено обуздају Русија, Кина и Иран. Лавров је подсетио да су у прошлости намере једног броја земаља да обезбеде војно-политичку доминацију биле трагичне по њих.

Земље чланице НАТО-а изабрале су холандског премијера Марка Рутеа за генералног секретара Северноатлантске алијансе. "Савез јесте и остаће камен темељац наше колективне безбедности. Бити на челу ове организације је одговорност коју не схватам олако", објавио је Руте на Иксу.

Уредник емисије Наташа Ракетић
Уредници вести Ирена Јеловац и Марица Сердар
Продуцент Александар Радовић

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару