Читај ми!

Спасовданска литија на улицама Београда

Председник Србије Александар Вучић и министар финансија Синиша Мали састали су се са француском пословном делегацијом МЕДЕФ, након чега је потписан Уговор са представницима француског трезора. Председник је позвао привреднике те земље да више улажу у Србију, једну од, како је рекао, светски најпопуларнијих инвестиционих локација. Вучић је на Инстаграму навео да се разговарало о инвестицијама у приоритетне секторе у Србији и продубљивању економске сарадње. На састанку је било речи и о заинтересованости француских компанија за учешће у предстојећој Међународној специјализованој изложби Експо 2027, додао је Вучић.

Министар спољних послова Марко Ђурић разговарао је са мађарским амбасадором у  Србији Јожефом Мађаром о тренутној политичкој ситуацији у региону и Европи, у светлу недавно одржаних избора за Европски парламент. Ђурић је пренео честитке свом колеги Петеру Сијарту на оствареној победи и добром резултату политичке странке Фидес.  Саговорници су договорили наставак досадашње одличне сарадње на политичком нивоу, као и заједничке координације око значајних међународних питања, међу којима је и предстојећи Самит о миру у Украјини, који ће бити одржан у Швајцарској.

Министар одбране Братислав Гашић разговарао је у Астани са колегом из Казахстана Русланом Жаксиликовим о политичко-безбедносној ситуацији у свету, војној сарадњи и њеном унапредјењу. Гашић је захвалио на принципијелном ставу и подршци коју Казахстан пружа очувању територијалног интегритета Србије и заштити њених националних интереса. Саговорници су се сагласили да две земље карактерише мирољубива спољна политика и спремност да се дијалогом решавају отворена питања и стварају услови за несметан економски развој и просперитет градјана две земље.

Извршни одбор Народне банке Србије одлучио је да смањи референтну каматну стопу за 25 базних поена, на ниво од 6,25 одсто. Смањена је и стопа на депозитне олакшице на пет одсто, као и стопа на кредитне олакшице, која ће сада износити 7,5 одсто, саопштила је Централна банка.

Италија је, од данас до суботе - домаћин самита Групе седам најразијених земаља света. То је седми пут да је Италија домаћин, а осим светских лидера самиту ће присуствовати и Папа Фрања. Једна од најважнијих тема је рат у Украјини. На почетку Самита је постигнут договор да се Украјини одобри зајам од 50 милијарди долара.

Настављају се удари Израела широм Појаса Газе. Преговорима преко посредника се покушава доћи до прекида ватре. Хамас је поручио да је показао ''потпуну спремност'' у напорима да се постигне споразум са Израелом. Позвали су Сједињене Америчке Државе да изврше притисак на Тел Авив да прихвати споразум, који би довео до трајног прекида ватре у енклави.

Српска православна црква и верници славе Вазнесење Господње - Спасовдан, којим се обележава 40-ти дан након Васкрса, када се Исус Христ уздигнуо на небо. Спасовдан је слава  града Београда.  Патријарх српски Порфирије служио је јутрос литургију у Вазнесењског цркви, одакле ће у 19 часова кренути Спасовданска литија до Спомен храма Светог Саве.

Уредник емисије Наташа Ракетић.

Уредници вести Ирена Јеловац и Тина Амић.

Продуцент Срђан Манојловић.


 

 

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије