25 година од усвајања Резолуције 1244

Пре четврт века усвојена је Резолуција 1244 Савета безбедности Уједињених нација. Претходио јој је дан раније постигнут војно-технички Кумановски споразум којим је окончана НАТО агресија на тадашњу Савезну Републику Југославију. На Косово и Метохију је упућено 37.200 војника Кфора из 36 земаља, са задатком да обезбеде мир, безбедност и повратак избеглих. Са повлачењем снага Савезне Републике Југославије и уласка међународне заједнице у јужну покрајину, протерано је 250 хиљада Срба и неалбанског становништва, а убијено више од хиљаду људи.

Према првим проценама Европског парламента, излазност бирача на изборима широм Европе била је 51 одсто. Победа Европске народне партије десног центра и јачање десних партија и крајње деснице, кључна су обележја избора. Француски председник Емануел Макрон је распустио Скупштину и најавио ванредне изборе за 30. јун и 7. јул, након што је његова партија освојила дупло мање гласова од десничарске странке Марин Ле Пен. У оставци је због лоших резултата и белгијска Влада премијера Александра Де Кроа. По свему судећи, актуелна председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен биће на челу Европске уније још пет година. Председница Европског парламента Роберта Мецола каже да би нови парламент требало да буде конституисан 16. јула у Стразбуру.


Израелска војска је покренула "широку противтерористичку операцију" у Фари, североисточно од Наблуса, током које су убијена два Палестинца. Најмање пет цивила погинуло је у новом удару на избеглички камп Нусејрат. Светски програм за храну Уједињених нација обуставио је испоруке помоћи преко привременог америчког пристаништа. Амерички државни секретар Ентони Блинкен ускоро стиже у Египат у склопу осме турнеје по Блиском истоку.


Руске снаге заузеле су више од 60 одсто територије Доњецке Народне Републике, тврди њен лидер Денис Пушилин. Руски ПВО уништио је 4 дрона изнад Брјанске и Белгородске области. Кијев наводи да су Руси гранатирали Дњепропетровску област. За учешће на мировној конференцији у Швајцарској 15. и 16. јуна, пријавило се 90 држава и организација.


Уредник и водитељ: Слободан Петровић

Уредници вести: Ирена Јеловац и Марица Сердар

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару