Читај ми!

Поново ради старопазовачки „Кутак у граду“ за одрасле особе са инвалидитетом

Центар за социјални рад у Старој Пазови поново је домаћин Клуба за дневни боравак „Мој кутак у граду" особама са инвалидитетом старијим од 26 година. Боравак ради једном недељно и окупља одрасле старопазовчане са сметњама у развоју којима је то једини „прозор у свет“. Пројекат финансира општина Стара Пазова и трајаће до краја године. Ауторка и координаторка „Кутка у граду" социјална радница Мирјана Соколовић тврди да овај програм треба да олакша живот и особама са инвалидитеом, и њиховим родитељима у познијим годинама.

Овај боравак је поред корисника веома драгоцен и старијим родитељима, јер могу на сигурном да оставе своју одраслу децу и да за то време обаве неке послове за које до сада нису имали времена. О „Мом кутку у граду“, о 42-годишњем раду у Центру за социјални рад, о професионалном и личном промишљању неколико дана пред одлазак у пензију, о својој поезији и најјачој снази - унукама Анастасији и Анђели, и унуку Алекси, за нашу емисију говори Мирјана Соколовић, социјална радница Центра за социјални рад у Старој Пазови.

У Дому Војске Србије данас се одржаваТридесети фестивал здравља „Београд“ на којем учествују стручњаци из медицине, фармације, спорта и исхране. Централна тема овогодишње манифестације је борби против старих и нових болести зависности. Уочи манифестације је одржана конференција за новинаре на којој је скренута пажња да се у Србији више од 200 хиљада људи суочава са неком од болести зависности а да се само два одсто лечи. Ту су традиционалне зависности попут алкохола, дувана и психоактивних супстанци, али и оне новијег датума као што су коцкање, клађење, зависности од друштвених мрежа, интернета, рачунара, мобилних телефона, видео-игрица и нових дигиталних технологија. Посетицима ће на Фестивалу здравља бити доступни бесплатни здравствени прегледи, као и предавања лекара, фармацеута и произвођача препарата од лековитог биља. Улаз на фестивал, који је отворен до 18 сати, је бесплатан.

У организацији Савета за српски језик у Народној библиотеци Србије одржан је округли сто о статусу ћирилице у издаваштву, образовању, науци и јавном животу. Представници издавачких кућа, књижевних удружења и стручне јавности закључили су да употреба ћирилице у издаваштву мора да постане тема од јавног значаја, али скрећу пажњу да она захтева побољшање нормативног оквира. О ћирилици, писму значајном за очување националног идентитета говорићемо у минутима за културу.

Уредник и водитељ Марина Стојадиновић.

Музички уредник Петар Вукосављевић.

Радио Београд Један, 10:05.

Насловна страница – “Мој кутак у граду“ (Фото/Центар за социјални рад Стара Пазова)

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет четири године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару