Читај ми!

Геронтолошко друштво Србије у „Декади здравог старења“

Геронтолошко друштво Србије недавно је одржало Годишњу скупштину на којој су представљени резултати трогодишњих активности. Ова асоцијација више од пола века подстиче међугенерацијску солидарност, бори се за бољи положај старијих особа и за промену перцепције о демографској транзицији у којој је удео старије популације све већи. О спрези геронтологије и геријатрије и о плановима Геронтолошког друштва Србије разговараћемо са председницом тог друштва Наташом Тодоровић, психолошкињом у Црвеном крсту Србије и експерткињом за превенцију насиља над старијим особама у Европи.

Осврнућемо се и на „Декаду здравог старења“, на дискриминацију старијих у друштву и у медијима, али и на Министарску конференцију о старењу која је одржана у Риму, пре две године. Биће речи и о часопису „Геронтологија“ и Геронтолошком конгресу са међународним учешћем.
Минуте за здравље смо издвојили за ретку болест порфирију. То је наследно обољење које узрокује мутација у генима због које се тешко препознаје на првом лекарском прегледу. Порфирија има различите симптоме од јаких болова, проблема са радом црева, срца, бубрега и јетре. Због недостатка одговарајуће терапије и дугог пута до дијагнозе, основано је Национално удружење оболелих од порфирије. Његови чланови су покренули кампању за подизање свести у јавности о проблемима с којима се оболели суочавају. О првим знацима болести, дијагностици и лечењу сазнаћемо више од др Стојана Перића, неуролога из Клинике за неурологију УКЦС. Говориће и председница Националног удружења оболелих од порфирије Надежда Пејовић.

Рубрику за културу смо резервисали за Монографију „Герослав Зарић Гера - Чаробњак сцене“ аутора Живадина Митровића. То је књига са узбудљивим причама о сценографу који је својим делом обележио српску и југословенску позоришну сцену крајем прошлог и почетком овог века. Али, и осврт на његов сликарски и професорски опус.

Уредник и водитељ Марина Стојадиновић.

Музички уредник Петар Вукосављевић.

Радио Београд Један, 10:05.

Насловна страница – Фото/М. Стојадиновић

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет четири године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару