Читај ми!

Дан победе и Дан Европе

У Србији се анализира значај посете председника Кине Си Ђинпинга Београду. Министар финансија Синиша Мали оцењује да је - поред политичког значаја и подизања угледа наше земље - посета важна и у економском смислу јер отвара ново поглавље у сарадњи с Кином, што је важно за целокупни развој наше земље. Председник Си је европску турнеју наставио у Будимпешти, где га је дочекао мађарски премијер Виктор Орбан. Претходно га је са аеродрома "Никола Тесла" испратио председник Александар Вучић.

Обележава се Дан победе над фашизмом. На данашњи дан пре 79 година, у Берлину је совјетски маршал Георгиј Жуков - у име савезничких снага - потписао споразум о немачкој капитулацији, који је дан раније у име Трећег рајха потписао немачки фелдмаршал Вилхелм Кајтел. Централна државна церемонија у Србији организована је у оквиру комплекса Гробља ослободилаца Београда.

На Црвеном тргу у Москви одржана је војна парада поводом обележавања 79-те годишњице победе над фашизмом у Другом светском рату. Председник Русије Владимир Путин је поручио да ће Русија учинити све да не дође до глобалног сукоба, али и да ником неће дозволити да јој прети.

У Европи се 9-ти мај обележава и као Дан Европе, у знак сећања на објављивање декларације којом је тог дана 1950-те године француски шеф дипломатије Роберт Шуман позвао - на успостављање новог поретка међу европским земљама, након чега је успостављена Европска комисија за угаљ и челик. Из те комисије настала је Европска економска заједница, а 1991-ве је проглашена Европска унија.

Шеф делегације Европске уније у Србији Емануеле Жиофре изјавио је, поводом Дана Европе, да је Србија изабрала чланство у Унији као стратешки циљ и да треба да убрза реформе. Он је за Ер-Те-Ес додао да су кључна питања - реформе у области владавине права, борба против корупције и организованог криминала, независност правосуђа, плурализам у медијима. Жиофре је напоменуо да је и нормализација односа између Београда и Приштине важан - али понекад, додуше, тежак аспект - и да се на том питању свакако мора радити.

У Појасу Газе настављене су израелске војне операције. Најјачи удари су на источна предграђа града Рафе, а на мети су циљеви Хамаса. Катар осуђује израелски напад на Рафу и позива на међународну интервенцију. Израелске оружане снаге напале су и положаје Хезболаха на југу Либана. Амерички председник Џозеф Бајден упозорава Тел Авив да ће обуставити слање оружја уколико Израел покрене копнену офанзиву на град Рафу.

Од 13-оро деце која су повређена када се срушио рингишпил у Куршумлији, једна девојчица је животно угружена и налази се у индукованој коми, а четворо деце је на опсервацији, изјавила је заменица директора Дома здравља у том граду Биљана Петровић. Како је навела, тешко повређена девојчица је задржана у Нишу у Клиници за интензивну негу и рехабилитацију, а шесторо деце је збринуто у Здравственом центру у Прокупљу. Осморо деце је упућено на кућно лечење.

Уредник емисије Наташа Ракетић
Уредници вести Владимир Михајловић и Тина Амић
Продуцент Љубинка Добриловић

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара