Читај ми!

Кинески председник стиже у Србију

Председник Кине Си Ђинпинг стиже у дводневну посету Србији. Са председником Александром Вучићем разговараће о политичким и економским темама и сарадњи у бројним областима. У част кинеског лидера на улицама Београда вијоре се заставе Кине и Србије. Свечани дочек кинеске делегације, у којој че бити 400 људи, биће организован и испред Палате Србија. Државна посета председника Кине Си Ђинпинга Србији је историјска и њоме је указана велика част и признање нашој земљи, изјавила је председница Скупштине Ана Брнабић. Нагласила је да Кина као политичка суперсила поштује територијални интегритет и суверенитет Србије. Председник Кине Си Ђинпинг поручио је у ауторском тексту за "Политику" да - без обзира на то какве биле промене међународне ситуације - Кина и Србија остају прави пријатељи и добри партнери.

Погоршање безбедносне ситуације на северу Косова и Метохије директна је последица окупације коју спроводи Аљбин Курти, написао је директор Владине Канцеларије Петар Петковић на платформи Икс. Наводи како Курти упорно покушава да нађе оправдање за насиље које спроводи над српским народом тако што криминализује север Космета. Српска листа је саопштила да константно институционално насиље и етнички мотивисани напади на Србе на Косову и Метохији нису пропаганда, већ нажалост, сурова реалност.

Власти у Приштини позвале су грађане да замене возачке дозволе које су издале институције Републике Србије у Покрајини - дозволама РКС. Одлука ступа на снагу сутра и важи до 9. августа.

Израелска тенковска бригада преузела је контролу над граничним прелазом Рафа према Египту, настављајући са офанзивом ка граду Рафи, преноси Асошијетед прес. На снимцима које је објавила израелска војска види се како тенк улази на кључан прелаз за хуманитарну помоћ и за становништво које жели да избегне у Египат. Шеф европске дипломатије Ђузеп Борељ изјавио је да не постоји безбедна зона у Гази за палестинске цивиле, наводећи да се у Гази налази 600 хиљада деце.

Руски лидер Владимир Путин положио је заклетву на церемонији инаугурације у Великом дворцу у Кремљу, чиме му је званично почео пети
председнички мандат. Он ће на функцији остати наредних шест година, до 2030-те. Путин је поручио како ће Русија наставити да ради са партнерима на формирању мултиполарног светског поретка, као и да је разговор о безбедносним питањима са западним земљама могућ, али под равноправним условима.

Прво полуфинално вече Евровизије одржава се у Малмеу у 21 час. Наша представница Теја Дора наступа са песмом "Рамонда", под редним бројем 2. Пренос је на нашем програму.

Уредник и водитељ: Мирослав Војводић

Уредници вести: Реља Трајковић и Ненад Селаковић

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара